Ugrás a tartalomra

Felkavaró: egyedi kiállítással tiltakoztak Minnesotában az életvédők

Az abortuszok ugrásszerű növekedésére akarták felhívni a figyelmet.

A Capitoliumban elhelyezett kiállítás. A vörös textilek mindegyikén nagyjából 1500 modell található. Kép forrása: NCR/Susan Klemond

12 ezer élethű magzat modellel akarták felhívni az emberek figyelmét Minnesotában az abortuszok számának ugrásszerű növekedésére.

Minnesota államban 2022-ben 20 százalékkal nőtt az abortuszok száma, egy év alatt 12 ezer abortuszt végeztek az államban, a Minnesotai Egészségügyi Hivatal jelentései szerint. - mondta Cathy Blaeser, a Minnesota Citizens Concerned for Life (MCCL) társ-ügyvezetője. Éppen ezért, az év elején megrendezett életvédő tüntetés, a "March for Life" alkalmából egészen egyedi, de felkavaró kiállítással készültek az életvédők Minessotában, az Állami Capitolium déli lépcsőjénél.

Az ötletet az MCCL azon támogatói adták, akiket megdöbbentettek a demokrata törvényhozók 2023-ban bevezetett radikális abortuszpárti intézkedései.

"Amikor több mint 50 évvel ezelőtt legalizálták az abortuszt az Egyesült Államokban minden amerikai tudta, hogy hány életet veszítettek el, de számok érzéketlenné tettek minket, és nem igazán fogjuk fel, hogy ez hogyan is néz ki valójában."

- magyarázta Blaeser.

"A Roe kontra Wade döntés óta több mint 63 millió abortuszt hajtottak végre Amerikában. Tragikus azoknak az embereknek száma, akiket nemzetként, államonként elvesztettünk."

- hangsúlyozta.

"Amikor a 2022-es adatok napvilágra kerültek, az még inkább előtérbe helyezte, hogy tényleg látnunk kell, hogy milyen nagy ez a szám, és ezt meg kell tudniuk az embereknek is! "

- nyilatkozta Blaeser.

Az élethű magzatmodellek mellett imádkoznak a résztvevők. - Kép forrása: NCR/Susan Klemond

Az eseményen a résztvevők imádkoztak, énekeltek, és beszédeket mondtak, a menet résztvevőit pedig arra kérték, hogy helyezzenek el élethű magzatokról készült modelleket a vörös lepedővel borítótt asztalokon.

Michelle Kelash, Hinckley, az esemény egyik résztvevője, elismerően nyilatkozott az ötletről:

"Úgy gondoltam, hogy ez egy nagyon jó ötlet, nekem is szokott lenni egy kis modell a zsebemben. Ha mindannyian tartanánk egy ilyet magunknál, akkor elő tudnánk venni, mikor valakivel az abortuszról beszélünk."

A menet végén a önkéntesek bevitték a Capitoliumba a vörös lepedőket, amelyek mindegyike körülbelül 1 500 modellt tartalmazott. A textileket ezután elhelyezték a Capitolium közepén található csillag nyolc pontján. A menetelők és a járókelők csendben szemlélték a kiállítást, amelyre minden korosztályból érkeztek résztvevők.

"Arról tudunk, hogy rengeteg fiatal volt a meneten. A menet után a fiatalok imádkoztak, és sírni kezdtek, amint a kiállítást szemlélték."

- mondta Blaeser.

A magzat modellek többségét egy arizonai cég készítette gumiból. A cég igazgatója, Missie Amata, elmondta, hogy Raul Gomez, az egyik kézművesük, egy hónapig naponta 14-16 órát dolgozott, a hét minden napján, hogy teljesítse a rendelést.

A nonprofit szervezet még nem döntött arról, hogy jövőre megismétli-e a bemutatót, de a költségek valószínűleg magasabbak lesznek,

mivel egy előzetes jelentés szerint 2023-ban az abortuszok száma 50 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Ez Bleaser szerint azt jelenti, hogy 2023-ban akár 17 000 abortuszt is elkövethettek, mivel az állami törvényhozók döntéseikkel azt szerették volna elérni, hogy Minnesota egyfajta "abortusz menedékhellyé" váljon, amellyel mondhatni, megágyaztak az abortuszturizmusnak.

(NCR)

Legfrissebb