Ugrás a tartalomra

Felkavaró: csontvázakra bukkantak az egykori náci bűnöző otthonában

Folyamatban vannak a vizsgálatok annak érdekében, hogy megállapítsák, hogy a leletek náci bűntetteket bizonyítanak-e.

Hermann Goring (balra) és Adolf Hitler (jobbra) - Kép forrása: Getty/Ynet

A Der Spiegel szerint a régészek öt végtag nélküli csontvázra bukkantak amelyek közül kettő egy fiúhoz egy pedig egy csecsemőhöz tartozott.

A Der Spiegel beszámolója szerint a helyszínre kihívott kutatók nem találtak ruházatot ott, ahol a csontvázakat eltemették, és azt sem tudták megállapítani, hogy a végtagokat amputálták-e a holttestek eltemetése előtt, vagy idővel elkorhadtak. Az egyik régész elmesélte, hogy ő és kollégái megdöbbentek, amikor felfedezték a csontvázakat.

A helyi bűnüldöző szervek kizárták a közelmúltban történt bűncselekmény lehetőségét, és most Lengyelországban nyilvános vizsgálat folyik annak megállapítására, hogy ez náci bűnök bizonyítéka-e.

Náci búvóhely Lengyelországban. - Kép forrása: AFP

A náci főhadiszállást egy erdős-mocsaras terület veszi körül, amelyet 1940-ben építettek, és itt lakott a rangidős náci bűnöző, Hermann Goring és Hitler is meglehetősen sok időt töltött a helyszínen. A nácik azért választották a helyszínt, mert úgy gondolták, hogy az erdő fedezéket nyújt a légitámadások elől, a keletre fekvő nagy tó pedig állítólag megakadályozza a szovjet előrenyomulást.

A komplexum 200 épületből állt. Ezek többsége fennmaradt, köztük a nácik által annak idején épített nyolc méter vastag falú bunkerek, amelyek túlélték a a robbantásokat, amikor a nácik elmenekültek a helyszínről.

A második világháború alatt Hitler több mint 800 napot töltött a komplexumban, hosszabb időt, mint bármely más helyen a háború alatt. 1944-ben csak hajszál híján menekült meg egy merényletkísérlettől, amelyet Claus von Stauffenberg követett el ellene a Valkűr hadművelet során 1944-ben, amely során négy másik náci tisztet is megöltek. Sok kutató úgy vélte, hogy a tiltott és sötét helyszínen már nincs mit felfedezni, de a legújabb felfedezés ennek ellenkezőjét bizonyítja.

(Ynet)

Legfrissebb