Ugrás a tartalomra

Bár a keddi félidős választások eredményei még feldolgozás alatt állnak az Egyesült Államokban, annyi biztos, hogy a republikánus oldalon áhított "vörös hullám" elmaradt. A Képviselőház sorsa - úgy tűnik - eldőlt, a szenátusi többségért még folyik a harc, ugyan van még remény a republikánus győzelemre, de nagy fölényre egyik oldal sem számíthat. A lehetséges eredményekkel kapcsolatban Magyarics Tamás Amerika-szakértő, egyetemi tanár volt a vendégünk. Kulifai Sára, a Hetek újságírója pedig a kinti hangulatról tudósított Washingtonból.

Az amerikai félidős választási eredményekről bővebben beszéltünk a Hit Rádióban. Mártonffy Balázs, az NKE Amerika Kutatóintézet intézetvezetője nyilatkozott. Elmondta, hogy azt lehetett megfigyelni az elmúlt száz évben, hogy az épp regnáló párt székeket veszít az alsó és felsőházban. Általában nem elégedettek az amerikai polgárok. De most elmondható az is, hogy Biden elnök támogatottsága kifejezetten alacsony. Csizmazia Gábor, Amerika szakértő, az NKE Külpolitikai Intézet kutató munkatársa megjegyezte, hogy a félidős választások jelentősége abban áll, hogy megteremti annak lehetőségét, hogy a mindenkori elnök kisebbségbe kerüljön.

Jeszenszky Zsolt politikai hobbistát kérdeztük az amerikai félidős választásokkal kapcsolatban a Hit Rádióban. Véleménye szerint az eredmény egyik oka az elképesztő médiafölény, illetve egyetért azokkal az elemzőkkel, akik szerint Donald Trump a legnagyobb vesztese ennek a választásnak. Hiba volt, hogy kritikát fogalmazott meg De Santis-val kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy az utóbbi lesz a potenciális elnökjelölt a republikánus oldalon.

Műsorvezetők: Petrőcz Katalin, Fekete Rita

Szerkesztők: Tamás Csilla, Joób Rhodé

Legfrissebb