Ugrás a tartalomra

Felháborító: keresztény mártírokhoz hasonlította a Times magazin a férfit aki felgyújtotta magát

Nem mindegy, hogy valaki felgyújtja magát, vagy mások égetik el élve a hite miatt.

Festmény arról, hogy Diocletianus kiadta a keresztények kivégzéséről szóló parancsot. - Kép forrása Intellectual takeout

A Time magazin cikke a Római Birodalom idején hitükért élve elégetett keresztényekhez hasonlította az amerikai légierő egyik tagját, aki a múlt hónapban felgyújtotta magát, tiltakozásul az Izrael-Hamász háború ellen.


A Time magazin február 26-i cikke azt részletezi, hogy az önégetést a történelem során a tiltakozás egyik formájaként alkalmazták, többek között a vietnami háború és az arab tavasz idején.

A 25 éves Aaron Bushnell, az amerikai légierő aktív szolgálatot teljesítő tagja lefilmezte magát, amint tiszta folyadékot önt a testére, mielőtt február 25-én felgyújtotta magát a washingtoni izraeli nagykövetség előtt, és égés közben azt kiabálta:

"Szabad Palesztinát! – és hogy "nem lesz többé cinkosa a népirtásnak".

A Time magazin szerint "az önégetés gyakorlata évszázados múltra tekint vissza". A cikkben példaként felhozták a hindu Sati történetét, aki a mitológia szerint a hindu Siva isten felesége volt, és aki elégette magát férje holttestével együtt, és ez a cselekedet (szati) Indiában a rituális öngyilkosság mára betiltott gyakorlatának indoklására szolgált.

"Az önégetést a keresztény hívők is áldozati cselekedetnek tekintették, akik az élve elégetést választották, amikor Diocletianus római császár üldözte őket a vallásuk miatt Kr. u. 300 körül"

- áll a Times cikkében.

Egy február 27-i X bejegyzésében Fr. Matthew P. Schneider katolikus pap felszólította a Time magazint, hogy ellenőrizze forrásait.

"A keresztények a Kr. u. 300 körüli üldözésekben inkább vállalták, hogy valaki más élve elégeti őket, mint hogy megtagadják a hitüket, de soha nem volt keresztény gyakorlat, hogy felgyújtsák magukat"

- írta Schneider.

Lila Rose, a Live Action életvédő szervezet alapítója február 28-i tweetjében felszólította a Time magazint, hogy javítsa ki a cikket, és elmagyarázta, hogy a rómaiak a keresztényeket a hitük miatt fogták el és égették meg élve.

Az életvédő kijelentette, hogy az önégetés az, amikor egy "fanatikus" vagy "elmebeteg" felgyújtja magát, míg a mártíromság az, amikor "az üldöző megöli a mártírt a hitéért".

"A mártíromság az, amikor valaki más öl meg valakit azért, mert nem hajlandó megtagadni a hitét"

- írta Rose egy korábbi tweetjében február 27-én.

Diocletianus római császár nevét gyakran emlegetik a keresztényüldözés miatt. A császár rendeletet adott ki, amelyben felszólított az egyházi épületek lerombolására és a keresztény írások elégetésére, amely a korai egyházban sokak által "nagy üldözésként" emlegetett esemény kezdete volt.

Általánosságban úgy tartják, hogy ez volt az utolsó nagy keresztényüldözés a Római Birodalomban, amely nyolc évig tartott, amíg Galerius császár ki nem adta a szerdai ediktumot. Amint arról a Providence 2021 áprilisában beszámolt, az ediktum véget vetett az üldözésnek, és két évvel azelőtt legalizálta a kereszténységet a Római Birodalom keleti területén, hogy Konstantin kiadta volna az ediktumot, amely az egész birodalomban legalizálta a kereszténységet.

(CP)

Legfrissebb