Ugrás a tartalomra

"Felelősek a mentális egészségügyi válságért" - bepereli egy iskolai körzet a közösségi oldalakat

"Az alperesek pozitívan ajánlják és népszerűsítik a káros tartalmakat a fiatalok számára"

Photo by Grant S / Unsplash

A Seattle Public Schools beperel több közösségi médiavállalatot azzal az indokkal, hogy a technológiai alkalmazások felelősek a gyerekek és tinédzserek mentális egészségügyi válságáért.

"Az alperesek sikeresen kihasználták a fiatalok sérülékeny agyát, és diákok tízmillióit zárták be be országszerte az alperesek a közösségi médiaplatformjaiknak túlzott használatának és pozitív visszacsatolásainak hálójába"

- áll a panaszban.

"Ami még rosszabb, a tartalom, amelyet az alperesek válogatnak és irányítanak a fiatalok felé, túl gyakran káros és kizsákmányoló"

-írták.

Az Associated Press szerint az iskolai körzet bírósági végzést kér a cégek leállítására, kártérítés megítélésére, valamint a megelőzési oktatási programok és a felhasználóknak nyújtott kezelési lehetőségek kifizetésére. A szövetségi törvény megvédi az online cégeket a felelősségtől amiatt, hogy a felhasználók mit posztolnak a közösségi média fiókjaikon, de a perben ehelyett azt állítják, hogy a technológiai cégek a fiatalokat veszik célba.

"A felperes nem azt állítja, hogy az alperesek felelősek azért, amit harmadik felek mondtak az alperesek platformjain, hanem inkább az alperesek saját magatartásáért"

- áll a keresetben.

"Az alperesek pozitívan ajánlják és népszerűsítik a káros tartalmakat a fiatalok számára, például az anorexiát és az étkezési zavarokat támogató tartalmakat"

-húzzák alá.

A Snapchat nyilatkozatokban közölte, hogy dolgoztak a felhasználók védelmének módjain, hogy segítsenek a felhasználóknak megtalálni a mentális egészség és érzelmi válság forrásait. A Snapchat azt is lehetővé teszi a szülők számára, hogy lássák, hogy gyermekeik kinek küldenek tartalmakat a platformon.

"Továbbra is azon dolgozunk, hogy a platformunk biztonságos legyen, és hogy a mentális egészségügyi problémákkal foglalkozó Snapchatelőknek olyan forrásokat adjunk, amelyek segítenek nekik a mai fiatalok előtt álló kihívások kezelésében"

- áll a vállalat írásos közleményében.

Eközben a YouTube-ot birtokló Google szóvivője elmondta, hogy a platform számos szülői opcióval és korlátozással rendelkezik, beleértve a képernyőidő korlátozását és bizonyos tartalmak blokkolását.

"Nagy energiát fektettünk abba, hogy biztonságos élményeket teremtsünk a gyerekeknek a platformjainkon, és erős védelmet és célzott funkciókat vezettünk be, hogy a gyerekek jólétét előtérbe helyezzük"

- mondta José Castañeda szóvivő.

(Christian Healdines)

🎙️

Legfrissebb