Ugrás a tartalomra

Ezért tört ki az orosz-ukrán háború - Krausz Tamás

A Világnézet című műsorunk legfrissebb adásában Krausz Tamással beszélgettünk.

Krausz Tamás

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Krausz Tamás történész beszélt az orosz-ukrán kapcsolatok történelmi gyökereiről és a modern konfliktusok előzményeiről.

Ukrán identitás és történelmi előzmények
Krausz Tamás kifejtette, hogy az ukrán identitás kialakulása hosszadalmas történelmi folyamat eredménye. Ezt az identitást jelentősen befolyásolta a régió történelme, beleértve a szovjet időszakot is, amikor a nemzetiségek összemosódásának politikáját folytatták.

"Az emberek általában nem tudják, hogy a nemzet egy nagyon új fogalom ugyanakkor. A nemzetek körülbelül olyan 200 éve léteznek, igaz?"

- mondta Krausz Tamás.

Holodomor és történelmi narratívák
A holodomor eseményei kapcsán Krausz arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az éhínség szörnyű tragédiája Ukrajnát is érintette, ez a súlyos humanitárius válság nem kizárólag az ukrán népességet sújtotta, hanem a Szovjetunió számos más részét is.

"Én nagy éhinségnek hívom. De ez nem egy ukrán éhinség. Hát mondjuk meg őszintén, ne hazudozzunk, össze-vissza... a Szovjetunió jelentős területeit átfogó éhinségről van szó, aminek különböző okai vannak"

- részletezte Krausz Tamás.

Legfrissebb