Ugrás a tartalomra

Ezért küldünk katonákat Csádba - Kis-Benedek,Marsai,Kaló

A Világnézet legfrissebb adásában a Csádba küldött magyar katonákról kérdeztük szakértőinket.

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Kis-Benedek József az NKE címzetes egyetemi tanára, biztonságpolitikai-szakértő, Marsai Viktor Migrációkutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense, valamint Kaló József az NKE egyetemi docense beszélt egy konferencián a Csádba küldött magyar misszióról.

Geopolitikai helyzet a Száhel-régióban:
A Száhel-régióban tapasztalható geopolitikai kihívások közé tartozik a nyugati és keleti hatalmak küzdelme a térség befolyásáért. Az orosz és kínai beavatkozások jelentős hatással vannak a helyi viszonyokra, különösen az ásványkincsek megszerzéséért folytatott versenyben.

"Kína is keresi az ásványkincseket, keresi a kapcsolatokat. Nem akarja a politikát megváltoztatni, mint ahogyan azt a francia barátaink csinálták annak idején, és nem akar rendszert váltani. Viszont ne felejtsük el, hogy a kínaiaknak nagyon komoly céljaik vannak."

- hangsúlyozta Kis-Benedek József.

Vallási és etnikai konfliktusok:
A vallási és etnikai feszültségek továbbra is meghatározóak a térségben, különösen Csádban, ahol több mint 200 etnikai csoport él együtt. Az iszlám és keresztény közösségek közötti ellentétek komoly kihívást jelentenek a stabilitás fenntartásában.

 "Egy 18 millió lakos országról beszélünk, és hát ez a 18 millió lakos, az 200 etnikai csoportból áll, 130 helyi nyelvet beszélnek, amelyből a magyar katonák körülbelül tizet ismernek."

- fejtette ki Kis-Benedek.

Magyar katonai szerepvállalás:
A magyar katonai jelenlét és szerepvállalás Csádban fontos kérdés, különösen a tanácsadói és mentorálási feladatok tekintetében. A logisztikai kihívások és a biztonsági kockázatok komoly próbatételt jelentenek a magyar haderő számára.

"És akármilyen kicsinek is tűnik ez a 200 főre tervezett magyar kontingens, az alapvető kérdés lesz a következő években, hogy a Száheli-övezetnek a biztonsági és geopolitikai terét, az teljes mértékben a nyugati szövetségisek nélkül fogják megrajzolni, velünk rivális hatalmak, ezt én nem szeretném végignézni. Vagy pedig Európa fölébred és megpróbál valamit tenni ennek az érdekében."

- fejtette ki Marsai Viktor.

Legfrissebb