Ugrás a tartalomra

Skócia: hatályon kívül helyezhetik az új gyűlölet-bűncselekmény törvényt

A törvény hatálybalépése óta több mint 7000 bejelentés érkezett a rendőrséghez.

Tüntetők gyülekeznek az Edinburgh-i Holyrood-palota, a brit uralkodó hivatalos skóciai rezidenciája előtt. | YouTube/Sky News

A skót parlament képviselői indítványt nyújtottak be annak az új gyűlölet-bűncselekménytörvénynek a hatályon kívül helyezésére, amelyet a kritikusok szerint sértik a szólásszabadságot.

Az ADF International jogi nonprofit szervezet kedden közleményben jelentette be, hogy a skót parlamentben a gyűlölet-bűncselekményekről és a közrendről szóló törvény hatályon kívül helyezésére irányuló indítványt nyújtottak be.

A jogszabályt eredetileg 2021-ben, 82-32 arányú szavazással fogadták el, és 2024 április 1-jén lépett hatályba. Elfogadása óta a szólásszabadság védelmezői aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a törvénnyel visszaélhetnek, amely a szólásszabadságot sértené.

A skót rendőrséghez a törvény életbe lépését követő egy hét alatt több mint 7000 online bejelentés érkezett "gyűlölet-bűncselekményekről". Még J.K. Rowling, írónőre is érkezett néhány panasz, miután kritizálta az új törvényt. A hatóságok egyelőre nem emelnek vádat Rowling ellen.

A törvény szerint "bűncselekményt követ el" az a személy, aki "olyan módon viselkedik, amelyet egy ésszerűen gondolkodó személy fenyegetőnek, sértőnek vagy megalázónak tartana", vagy "olyan anyagot közöl egy másik személlyel, amelyet egy ésszerűen gondolkodó személy fenyegetőnek, sértőnek vagy megalázónak tart", és "ezzel a személy gyűlöletet kíván szítani személyek egy csoportja ellen a faj, a bőrszín, a nemzetiség (beleértve az állampolgárságot is), illetve az etnikai vagy nemzeti származás alapján meghatározott csoport ellen".

Törvényszegésnek minősül továbbá az, ha "egy ésszerűen gondolkodó személy úgy vélné, hogy a magatartás vagy az anyag közlése valószínűleg gyűlöletkeltést eredményez" egyes személyek csoportjai ellen koruk, fogyatékosságuk, szexuális irányultságuk, nemi identitásuk, vallásuk vagy vélt vallási hovatartozásuk alapján.

"Nyilvánvaló, hogy a 'gyűlöletbeszéd tilalma' a demokratikus elvek szerint teljesen működésképtelen, és hatályon kívül kell helyezni"
- mondta Lois McLatchie Miller, az ADF UK vezető jogi kommunikációs munkatársa.
"Skócia egykor a felvilágosodás hazája volt, de ezek valóban sötét napok azok számára, akik hajlandóak szembeszállni napjaink uralkodó erőivel - akár ironikus komédiával, akár vallási üldözéssel, akár a biológiai tényeken alapuló igazság képviselésével."
"Tudjuk, hogyan végződik ez a történet"

- tette hozzá.

"Világszerte, ahol a 'gyűlöletbeszéd' tilalmát érvényesítették, ártatlan embereket hurcoltak meg a bíróságokon, pusztán azért, mert békésen hangot adtak a meggyőződésüknek."

- hangsúlyozta.

Miller felszólította "minden párt politikusait", hogy szavazzanak "a törvény hatályon kívül helyezése mellett".

(CP)

Legfrissebb