Ugrás a tartalomra

Eurostat: a bolgárok és a németek a legkevésbé boldogok az EU-ban

A gyermekes háztartásban élők voltak a legboldogabbak.

Photo by Timon Studler / Unsplash

A bolgárok voltak a legboldogtalanabb nép az Európai Unióban 2022-ben az új EU boldogságindex szerint. Ausztria, Lengyelország és Románia alkotja az első három legboldogabb uniós nemzetet. - számol be az euronews.

Az Eurostat felmérésében használt értékelési skála 0-tól, az élettel való teljes elégedetlenséget jelző 0-tól 10-ig terjed, ami azt jelzi, hogy a dolgok nem is lehetnének jobbak. 

Bulgária az egyetlen olyan ország a 27 tagú Európai Unióban, amelynek polgárai 6-nál (5,3) kevesebb pontot kaptak az élettel való általános elégedettségükre.

Németország a második legkevésbé elégedett ország, a tavalyi adatokhoz képest (7.1) drasztikus csökkenést mutatnak a számok az állampolgárok elégedettségi skáláján (6,5). Miközben a 27 ország közül Németország rendelkezik az egyik legerősebb gazdasággal, a boldogságra vonatkozó adatok szembetűnőek.

Bár a puszta statisztikák nem adnak magyarázatot arra, hogy az emberek miért ennyivel boldogtalanabbak, mint egy évvel korábban, de azt jelzik, hogy a kollektív német hangulat egyre sötétebbé válik.

Németországot a gazdasági stagnálás mellett az ukrajnai háborúval kapcsolatos nyugtalanság, valamint a bevándorlás példátlan mértékű növekedése és a viszonylag népszerűtlen kormány is sújtja.

Nem ez az első alkalom, hogy Ausztria vezeti a táblázatot. Ők átlagosan 8-as pontszámot adtak a "boldogságszintjükre."

Úgy tűnik, hogy az élettel való elégedettség meglehetősen függ az egyén iskolai végzettségétől - amely bizonyos mértékig tükrözi a jövedelmi szintet.

Az összes tagállamban az életelégedettség az iskolázottsági szinttel párhuzamosan nőtt.


Szlovákiában volt a legnagyobb jelentősége, ahol a felsőfokú végzettségűek és az alapfokú (a középfokúnál alacsonyabb) végzettségűek között mintegy 1,6 pont volt a különbség.

A lakóhely is számít - bár ezek az eredmények jóval megosztottabbak.

Máltán, Ausztriában, Finnországban, Hollandiában, Belgiumban, Írországban, Svédországban, Dániában és Luxemburgban a vidéki területeken élők valamivel boldogabbnak vallották magukat, legalább 0,2 ponttal.

Bulgáriában, Romániában, Litvániában, Szlovákiában, Portugáliában, Magyarországon, Horvátországban, Cipruson, Németországban és Szlovéniában azonban a városlakók azt mondták, hogy elégedettebbek az életükkel.

A gyermekes háztartásban élők voltak a legboldogabbak a jelentések szerint, míg az egyszemélyes háztartások a legkevésbé. 

Összességében a blokk északi és sok nyugati részén élők általában elégedettebbek voltak az életükkel, mint a balti országok lakói. A mediterrán térség közelében és az EU keleti részein élők pedig többnyire elégedetlenebbek voltak.

Legfrissebb