Ugrás a tartalomra

Európa: a politikai baloldalra is hatással van az antiszemitizmus

Az ADL egyik vezető alelnöke szerint egyre aggasztóbb a helyzet.

Photo by Christian Lue / Unsplash

Az "Antiszemitizmus és radikális Izrael-ellenesség az európai politikai baloldalon" című jelentés a franciaországi, németországi, spanyolországi és egyesült királyságbeli zsidó vagy Izrael-párti intézmények hozzájárulására támaszkodik.  

"Az európai szocialista és szélsőbaloldali politikai pártok körében továbbra is megfigyelhetőek az Izrael államával szembeni ellenséges megnyilvánulások."

- derül ki a Rágalmazásellenes Liga (ADL) kedden közzétett új értékeléséből.

A négy ország mindegyikében vizsgálták, hogy előfordulnak-e az Izrael elleni bojkott alkalmazására szóló felhívások, valamint antiszemita témákat is azonosították: az állítást mely szerint "zsidó összeesküvések irányítják a politikát és a médiát", "a holokauszt bagatellizálását",  "Izrael egyenlővé tételét a náci rezsimmel",  és azt a hamis vádat, hogy az "antiszemitizmus vádját az Izraellel szembeni kritika elhallgattatására használják."

- jegyezte meg az ADL.

A 20. század közepétől kezdve a francia baloldal a szovjet kommunista párt hatása alatt állt a cionizmus-ellenességével, amely kétségbe vonta Izrael létének legitimitását, összeesküvés-elméleteket propagált, és Izraelt regionális és nemzetközi szinten egyaránt destabilizáló tényezőnek állította be. - tartalmazza a jelentés.

Franciaországi tüntetők a BDS mozgalom mellett - forrás: worldisraelnews.com

2017-ben Gérard Filoche, a Szocialista Párt végrehajtó bizottságának tagja egy olyan képet tweetelt, amelyen az újonnan megválasztott elnök, Emmanuel Macron látható, mögötte három prominens francia zsidó árnyékban.

A 2022-es berlini május elsejei tüntetésken például olyan antiszemita jelszavakat lehetett hallani, mint  „A folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz' és az 'Apartheid Izrael', miközben plakátokon Leila Khaled, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű terrorszervezet tagja volt látható, amely számos izraeli civilek elleni támadásért felelős.”

"Kétségtelen, hogy az európai baloldali körökben népszerű anticionista retorikát és terminológiát egyre inkább átveszik és kihasználják egyesek az amerikai politikai szélsőbaloldalon"

-  jelentette ki Marina Rosenberg, az ADL nemzetközi ügyekért felelős vezető alelnöke a jelentést kísérő nyilatkozatában.

"Bár a baloldali politikai szervezetekhez kötődő egyének részéről érkező antiszemitizmus általában kevésbé erőszakos, mint a jobboldali antiszemitizmus fenyegetése, a politikai fősodorba való egyre nagyobb mértékű behatolása mélyen aggasztó"

- mondta.


Legfrissebb