Ugrás a tartalomra

EU pénzügyek: kettős mérce vagy lemaradás? - Teleki Bálint

A Világnézet legfrissebb adásában Teleki Bálinttal beszélgettünk az európai gazdasági helyzetről.

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Teleki Bálint, az NKE ÁNTK Európa-tanulmányok tanársegédje beszélt az európai pénzügyekről és a Kelet-nyugat megosztottságról.

Az Európai Unió pénzügyi helyzete

Az Unió pénzügyi helyzetét jelentősen befolyásolta a COVID-19 és az ukrajnai háború. A helyreállítási és reziliencia eszköz, valamint a Next Generation EU programok célja szakértőnk elmondása szerint az, hogy támogassák a gazdasági fellendülést.

"Az tény ugye, hogy az extra kiadások, amelyek ezekből a problémákból keletkeztek, azok jelentős mennyiségű többletkiadáshoz vezettek."

- emelte ki Teleki Bálint.

A zöld és digitális átmenet

A zöld átmenet és a digitalizáció az Európai Unió két legfontosabb célkitűzése, amelyek párhuzamosan zajlanak és szinte minden területen megjelennek.

"A zöld és a digitális átállás, ez a két sláger téma jelenleg, ez párhuzamosan zajlik."

- fejtette ki Teleki Bálint.

Az Európai Parlament és a politikai helyzet

Az új Európai Parlament összetétele és a jobboldali pártok előretörése hatással lehet az Unió jövőbeni döntéseire és támogatásaira, különösen az Ukrajnának nyújtott pénzügyi segítségre.

"Hát valóban nem történt akkora jobboldali fordulat, tehát hogyha megnézzük a legnagyobb baloldali frakciót, jelenleg is gyakorlatilag szinte akkora, mint a néppártnak a frakciója."

- emelte ki Teleki Bálint.

Kelet-Európa és az EU kapcsolata

Kelet-Európa pénzügyi helyzete és az Unióval való kapcsolata komplex kérdés, amelyben a politikai és gazdasági érdekek is szerepet játszanak. A régió több tagállama szakértőnk szerint nettó haszonélvező az Unió pénzügyi támogatásából.

"Hát igen, itt a legnagyobb különbség ugye, hogy egy adott tagállam az nettó befizető vagy haszonélvező."

- fejtette ki Teleki Bálint.

Legfrissebb