Ugrás a tartalomra

EU: Magyarország szembement az összes tagállammal

Magyarország volt az egyetlen, amely Izrael mellé állt.

Magyarország kétszer is megakadályozta az Európai Unió nyilatkozatát, amelyben felszólítják az IDF-et a Rafahban zajló katonai művelet révén "azonnali humanitárius tűzszünet elrendelésére."

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője kétszer is megkísérelte, hogy a 27 tagállam támogatásával konszenzusos nyilatkozatot adjon ki.

Először a hétvégi berlini müncheni biztonsági konferencia alkalmával, majd hétfőn a külügyminiszterek brüsszeli találkozóján próbálta meg a nyilatkozatot kiadni.

A The Post értesülése szerint a müncheni biztonsági konferencián tartózkodó Israel Katz külügyminiszter személyesen hívta fel Szijjártó Péter magyar külügyminisztert, és kérte, hogy segítsen Izraelnek blokkolni a nyilatkozatot.

Magas rangú diplomáciai források szerint Szijjártó ezután visszahívta Katzot, és elmondta, hogy Magyarország Izrael mögé állt. Katz ezután tájékoztatta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

A nyilatkozat "súlyos károkat" okozhatott volna azzal, hogy meg akarta akadályozni "az IDF gázai akciójának opcióját és lehetőségét"

- mondták a diplomáciai források.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csengetéssel indítja az uniós védelmi miniszterek találkozóját Brüsszelben, a múlt hónapban. Kép: YVES HERMAN/REUTERS

A hétfői ülés után újságíróknak nyilatkozva Borrell kifejtette, hogy 26 tagállam támogatását kapta a nyilatkozathoz, de nem nevezte meg azt a tagállamot, amelyik ellenezte azt.

"Tudom, hogy ha nincs egyetértés, akkor nincs uniós álláspont"

- mondta Borrell.

"De lehet olyan álláspont, amely nagy többségen alapul, és anélkül, hogy hivatalos uniós álláspont lenne, mégis többségi álláspont. És a 27-ből 26 valóban többségi álláspont"

- jelentette ki Borrell.

"Ez a 26 tagállam "azonnali humanitárius szünetet követel. Ez a katonai műveletek leállítását jelenti, azonnali szünetet, amely fenntartható tűzszünethez vezetne"

- mondta Borrell.

"Ennél többet nem tudtunk elérni, de úgy gondolom, hogy ez jelentős

- mondta Borrell.

A gázai hadművelet sikerének érdekében, Izraelnek a Hamász utolsó fellegvárát, Rafahot is el kell pusztítania, különben lehetetlen lesz legyőzni a terrorcsoportot.

Borrell arról is beszámolt, hogy az EU nem jutott konszenzusra a ciszjordániai telepesek elleni szankciók elfogadásával kapcsolatban sem, azonban azokat az országokat, amelyek ellenezték, ismét nem nevezte meg.

A Post értesülése szerint Magyarország is kifogásolta az ilyen szankciók kiadását.

(Jpost)

Legfrissebb