Ugrás a tartalomra

Észak-koreai kémműhold készített felvételeket a Fehér Házról?

Kim Dzsongun az űrhatalom új korszakáról beszélt.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető találkozik a Non-Standing Satellite Launch Preparation Committee tagjaival a Koreai Központi Hírügynökség által közzétett képen 2023. november 24-én. Kép forrása: KCNA/REUTERS

A KNDK azt állítja, hogy a múlt héten pályára állította első katonai felderítő műholdját - számol be az RT News.

Észak-Korea azt állítja, hogy fotókat szerzett a Fehér Házról és számos érzékeny amerikai katonai helyszínről az új kémműholdjának köszönhetően, amelyről korábban azt mondta, hogy az amerikai és dél-koreai erők megfigyelésére fogja használni.

Az állami Koreai Központi Médiaügynökség (KCNA) által kedden közölt kommentárokban Észak-Korea fővárosa, Phenjan azt állította, hogy az ország vezetője, Kim Dzsongun áttekintette az amerikai katonai és kormányzati létesítményekről készült műholdképeket "fő célterületeken", köztük a Pentagonról, sőt magáról a Fehér Házról is. 

"A tisztelt Kim Dzsongun elvtárs nagy elégedettségét fejezte ki a "Manrikyeong-1" felderítő műhold működési előkészítési projektjének sikeres előrehaladása miatt, amely hamarosan megkezdi hivatalos küldetését"

- jelentette a hírügynökség.

Hozzátette, hogy a műhold lefényképezte az amerikai Andersen légitámaszpontot a csendes-óceáni Guam szigetén, két haditengerészeti létesítményt és egy virginiai repülőteret, valamint Olaszország fővárosának, Rómának területeit is.

A KCNA pedig arról is beszámolt, hogy "az amerikai haditengerészet négy nukleáris repülőgép-hordozóját és egy brit repülőgép-hordozót" örökítettek meg a Virginia felett készült felvételeken.

Dél-koreai tisztviselők azt mondták, hogy nem tudták ellenőrizni az állításokat, és hogy Phenjan nem adta ki a szóban forgó fényképeket.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának egy meg nem nevezett szóvivője szintén azt mondta a Bloombergnek, hogy az ilyen műholdfelvételek létezését nem lehet megerősíteni, de elítélte az észak-koreai kémrepülőgép múlt heti indítását, mondván, hogy az megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának a KNDK ballisztikus rakétaprogramja elleni határozatait.

Phenjan a múlt héten jelentette be a műholdindítást, Kim Dzsongun pedig hangsúlyozta, hogy az "az űrhatalom új korszakát" jelzi országa számára és "az önvédelem jogának teljes körű gyakorlását". Az észak-koreai kormány közölte, hogy alig egy nappal később már amerikai katonai létesítményekről és a dél-koreai főváros területeiről készült felvételeket ellenőrzött. A sikeres kilövésre állítólag két sikertelen májusi és augusztusi kísérlet után került sor.

Legfrissebb