Ugrás a tartalomra

Törökország: erőszaknak és támadásoknak vannak kitéve a protestáns keresztények

Fizikai és szóbeli bántalmazásokkal is szembesültek a törökországi protestáns keresztények.

Törökország zászlaja - Kép forrása: Imad Alassiry/Unsplash, CC0

A protestáns keresztények Törökországban 2023-ban továbbra is ellenállásba ütköztek hitük gyakorlása miatt, egy jogi jelentés szerint.

Írásos és szóbeli gyűlöletkeltő incidensekről, valamint némi erőszakról is beszámoltak a törökországi protestáns gyülekezetek - derül ki a Protestan Kiliseler Derneği (Protestáns Egyházak Szövetsége) által június 4-én kiadott 2023-as emberi jogsérelmi jelentésből.

A 205 protestáns egyház közül néhányan, amelyek mind függetlenek vagy különböző közösségek csoportjaiként működnek, ellenállást tapasztaltak egyházi épületeik ellen. A jelentés a lelkészi vezetők képzésében a törvényes jogok megtagadását is említette.

"Sok külföldi egyházi vezetőt kitoloncoltak, megtagadták tőlük a belépést Törökországba, vagy problémákkal szembesültek tartózkodási engedélyük megújításával."

A keresztény oktatás és a lelkészképzés továbbra is nagy kihívást jelent a hivatalos ellenállás miatt. A jelentés szerint a törökországi törvények "továbbra is megtagadták a keresztény lelkészképzés lehetőségét és az egyházi közösségek tagjai számára vallási oktatást nyújtó iskolák megnyitását bármilyen módon.

"Pedig a vallási vezetők képzéséhez és továbbképzéséhez való jog a vallás- és hitszabadság egyik alapköve".

- tartalmazza a jelentés.

A protestánsok ezt a problémát olyan kezdeményezésekkel próbálják megoldani, mint például a diákok külföldre küldése vagy külföldi lelkészi vezetők meghívása a török keresztények képzésére. Az egyházak számára azonban továbbra is nagy szükség van külföldi munkatársakra.

"2023-ban továbbra is találkoztunk olyan esetekkel, amikor külföldi egyházi dolgozókat és gyülekezeti tagokat toloncoltak ki, vagy megtagadták tőlük a belépést Törökországba, illetve megtagadták tőlük a tartózkodási engedélyt és a vízumot"

- áll a jelentésben, hozzátéve, hogy ezzel sok gyülekezet nehéz helyzetbe került.

A protestánsok vagy intézményeik továbbá gyűlölet-bűncselekmények vagy vallási alapon elkövetett fizikai támadások áldozataivá váltak.

A jelentés számos esetet felsorol, amikor a keresztényeket fizikai üldöztetés érte. Egy elkövető azt mondta a rendőrségnek, hogy "ki akarta próbálni, mennyire toleránsak a keresztények", miután november 6-án megütött egy istentiszteleten prédikáló lelkészt Eskişehir tartományban. Az ügyész elrendelte a letartóztatását, de a jelentés szerint egy helyi pszichiátriai kórházba került kivizsgálásra.

Két személy azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja egy lelkészt, amelynek következtében "fenyegető magatartás és a munkahelyi mentelmi jog megsértése" miatt vádat emeltek ellenük - jelentette az egyesület. A támadók november 25-én behatoltak egy templom épületébe az eszkişehiri Tepebaşıben, és azt kérdezték:

"Ön zsidó? Izraeli vagy? Ha hívja a rendőrséget, felgyújtjuk".

A biztonsági erők megérkeztek, és a fenyegetőzőket bíróság elé állították, majd óvadék ellenében mindkettőjüket szabadon engedték.

A jelentés szóbeli incidenseket is felsorolt. A 2023. február 6-i törökországi földrengést követően például, Adiyamanban egy iszlám ruhát viselő csoport zaklatta azokat a keresztényeket, akik ételeket osztottak a földrengés áldozatainak.

A hagyományos és történelmi templomokkal összehasonlítva az új templomok nem részesülnek hivatalos támogatásban az épületek használatában – jegyezte meg a jelentés. Megpróbálnak vallási egyesületekként csatlakozni és üzleteket vagy raktárakat bérelni istentiszteleti célokra.

"Sok ilyen helyiség azonban nem rendelkezik hivatalos státusszal mint vallási hely, ezért hivatalosan nem ismerik el vallási helyként, még akkor sem, ha így használják őket"

– áll a jelentésben.

"Nem élvezhetik azokat az előnyöket vagy segítséget, amelyeket egy hivatalosan elismert vallási hely kap, például ingyenes áram és víz, valamint adómentesség."

Amikor ezek az új gyülekezetek bemutatkoznak a hatóságoknak, figyelmeztetést kapnak, hogy nem legálisak és bezárhatják őket – jelentette az egyesület. A 205 templom többsége Isztambulban, Ankarában és Izmirben található.

(CP)

Legfrissebb