Ugrás a tartalomra

Erőszakkal lakoltattak ki keresztény családokat egy laoszi faluból

Nem voltak hajlandóak megtagadni hitüket.

Otthonaikból kilakoltatott laoszi keresztények egy 2020. februári fotón. (Fotó: RFA)

15 családot és egy lelkipásztort állítólag kitelepítettek a kommunisták által uralt országban, miután nem voltak hajlandóak megtagadni hitüket.


Több mint egy tucat keresztény családot egy lelkésszel együtt erőszakkal kilakoltattak egy buddhista többségű faluból Laosz északnyugati részén, állítólag azért, mert nemrég áttértek a kereszténységre - számolt be egy jelentés.

A falusiak összesen 15 keresztény családot és egy lelkészt űztek el a Laosz Luang Namtha tartományában lévő, Ahka etnikumúak lakta Mai faluból - jelentette a Szabad Ázsia Rádió (RFA) február 10-én.

A kormányhivatalok erőfeszítései, hogy a kérdést megbeszélések útján oldják meg, kudarcot vallottak, és a kilakoltatott falusiak továbbra is hajléktalanok maradnak - mondta egy névtelen keresztény az RFA-nak névtelensége megőrzése mellett.

"Ma a Laoszi Nemzeti Fejlesztési Front irodájának tisztviselői itt Luang Namtha tartományban és más kapcsolódó ágazatokban behívták a keresztény családokat és a falu vezetőjét, hogy megpróbálják megoldani a köztük lévő konfliktust, de nincs előrelépés"

- mondta a forrás.

Az érintett családok a megtorlástól való félelmükben nem kívántak nyilatkozni a helyzetükről.

A kormányhatóságok szintén nem voltak hajlandóak a sajtónak nyilatkozni az esetről, "kényes kérdésnek" nevezve azt, miközben azt állították, hogy "még mindig dolgoznak az ügyön" - jelentette az RFA.

Annak ellenére, hogy a nemzeti törvény védi az állampolgárok vallásgyakorlását, a keresztényeket másodrendű állampolgároknak tekintik, és különböző szinteken diszkriminálják őket, mivel a kereszténységet idegen vallásnak tekintik, amely károsan hat a hagyományos animista gyakorlatokra.

A legutóbbi incidens a keresztények azon állításaira is fényt derített, miszerint a megkülönböztetés még a kormányzati segélyek elosztása során is elharapózik.

"A hatóságok vásárolnának a szegények megsegítésére szükséges dolgokat, de csak akkor adják ki, ha a keresztények megtagadják a hitüket"

- mondta egy észak-laoszi keresztény, aki biztonsági okokból névtelenséget kért - jelentette az RFA.

"Azt mondják, hogy a kereszténység idegen vallás, a nyugatiak vallása, akik az ellenségeink, bár a keresztények nem értenek egyet azzal, hogy ők az ellenségeink"

- tette hozzá a meg nem nevezett keresztény.

A Laoszi Nemzeti Fejlesztési Front északi regionális irodájának egy meg nem nevezett tisztviselője azonban tagadta azt az állítást, hogy a szervezet a keresztényeket célozza, azt állítva, hogy a problémák a keresztények és más közösségek közötti helyi konfliktusokból adódnak.

"Nem tiltjuk meg nekik a kereszténységet, de egyes keresztény hívők a falvak szabályaival és előírásaival ellentétes módon használják a kereszténységet"

- mondta a tisztviselő.

Hozzátette továbbá, hogy konfliktus akkor keletkezik, amikor a falusiak áttérnek a kereszténységre, és "nem vesznek részt az etnikai fesztiválokon vagy szertartásokon, és terjesztik a kereszténységet más közösségekben" - jelentette az RFA.

Annak ellenére, hogy a kormány tagadja a keresztényekkel szembeni bármilyen rossz bánásmódot a kommunista vezetésű országban, a hírügynökségek és a nem kormányzati szervezetek több olyan esetről is beszámoltak, amikor a keresztényeket hitük miatt bántalmazták.

(UCA News)

Legfrissebb