Ugrás a tartalomra

Erdogant újraválaszották: Mi lesz a keresztényekkel?

Aggodalmait fejezte ki az Open Doors egyik elemzője.

Photo by Abdurrahman Erbaş / Unsplash

A törökországi keresztények nem számítanak arra, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök újraválasztása után egyhamar javulni fog a vallásszabadság helyzete az országban.

Michael Bosch, az Open Doors, nemzetközi emberi jogi szervezet keresztényüldözés elemzője szerint a keresztények és más vallási kisebbségek Erdogan növekvő vallási nacionalizmusa miatt a közéletben háttérbe szorultak. Úgy véli, hogy ez a helyzet valószínűleg nem fog változni az uralmának újabb öt éve alatt.

"A török keresztények tisztelik a török kormányt és engedelmeskednek a török törvényeknek. Az erős vallási-nacionalista narratíva, amelyet Erdogan hirdet, azonban nem sok teret hagy a vallási kisebbségeknek, hogy hangjuk legyen, vagy nyilvános szerepet kapjanak"

- mondta.

Az Open Doors szerint a szabadságjogok mindenütt romlottak azóta, hogy Erdogan 2015-ben koalíciót kötött az ultranacionalista "Nemzeti Mozgalom Párttal".

Törökország döntése, hogy kitiltja a többnyire nyugati keresztényeket, a protestáns keresztény közösséget is hátrányosan érintette. A protestáns egyházakat nem ismerik el "vallási gyülekezetként", ami megnehezítette számukra az ingatlanbérlést vagy a bankszámlanyitást.

"Erdogan nacionalista narratívájában az igazi török az  szunnita muszlim. Tehát, ha valaki kurd, örmény vagy szír, akkor a legjobb esetben is gyanakvással tekintenek rá, de ha török nemzetiségű vagy, aki áttért a kereszténységre, ugyanúgy társadalmi ellenállásba ütközöl"

– hangsúlyozta Bosch.

(CT)

Legfrissebb