Ugrás a tartalomra

Érdemes lenne bővíteni a hatóság által szabályozott termékek körét?

Mindannyiunkat érint az élelmiszerek árának megemelkedése. 34 százalékos élelmiszerinfláció van Magyarországon, ami az Unióban a legmagasabb. Lentner Csaba közgazdásztól megkérdeztük, hogy mi az oka a drágulásnak? Alapvető problémák vannak a háttérben, ami egyrészt a háborúnak a következménye. Mezőgazdasági infláció tapasztalható. A szakértő szerint a magyar mezőgazdaság az elmúlt harminc évben nem intenzifikálódott kellő mértékben. Lentner Csaba elmondta:

„Néhány héttel ezelőtt a hatósági árszabályozás körének szélesítését javasoltam. - Az élelmiszerpiac a mezőgazdasági minisztériumhoz tartozik. Hiányolom, hogy a minisztérium nem lép. Legyünk őszinték: a háborúra nem lehet mindent ráfogni"

- fogalmazott a szakértő.

Majd hozzátette: "szükség lenne gyors lépésekre, mivel további nehézségek várhatók a magyar gazdaságban!" Hornyák József a portfolio.hu gazdasági elemzője is vendégünk volt. Elmondta, hogy több oka van annak, az árak EU-s átlag fölött vannak. Egyrészt az év elején volt egy bérminimum és minimálbér emelés. Ennek az emelésnek a költségét is már áthárították a fogyasztókra. A forint árfolyama is jelentős mértékben csökkent. Ezen kívül az árstop következménye: eléggé elmozdul a kereslet az árstoppos termékek irányába. Ezért a többi termék árában növekedés tapasztalható.

Műsorvezető: Fekete Rita Szerkesztő: Joób Rhodé

Munkatársak: Kovács Gergely, Longauer András

Legfrissebb