Ugrás a tartalomra

EP küldöttség gyakorolna nyomást Szlovákiára LMBTQ kérdésekben

Sophie in 't Veld (fent középen), az EP küldöttségének tagja beszélget Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel (lent középen). Fotó: Twitter

Az Európai Parlament demokráciával és jogállamisággal foglalkozó megfigyelőcsoportja aggódik az LMBTQ emberek és a roma közösség szlovákiai helyzete miatt.

A megfigyelőcsoportot (rövidítve DFRMG) Sophie in 't Veld holland EP-képviselő vezeti, és pénteken Szlovákiába látogatott.

Eduard Heger miniszterelnök ugyan még aznap elvesztette a bizalmi szavazást, de beszélt a csoporttal és tweetelt is róla. A Twitteren olvasva a nyilatkozatokat, úgy tűnik, mind Heger, mind In 't Veld elégedett volt a beszélgetéssel, a véleménykülönbségük ellenére.

Az EP küldöttsége felszólította a kormányt, hogy fokozza erőfeszítéseit a két csoport jogainak elismerésére. Különös figyelmet fordítottak az azonos nemű párok és gyermekeik jogi elismerésének javítására. A csoport reformokat kért a transzneműek területén is.


Szlovákia alkotmánya a házasságot egy férfi és egy nő közötti kapcsolatként írja le, ezen kívül nincs jogszabály a melegek élettársi kapcsolatára vonatkozóan. A közvélemény-kutatásokból úgy tűnik, hogy a lakosság 31 százaléka támogatná az LMBTQ-jogok mélyebb elismerését.

Nem világos, hogy milyen hatása van a látogatásnak, hivatalos forrásokból származó válaszok is azt a benyomást keltik, hogy Szlovákia ezt a látogatást pusztán politikai célúnak tekinti.

(CNE)

Legfrissebb