Ugrás a tartalomra
ENSZLMBTQKülföldHírek

ENSZ jelentés: "A vallásszabadságnak nem része az LMBTQ személyek elítélése"

Szerinte a keresztények tehetnek az LMBT személyek elleni "diszkriminációról."

Az ENSZ épülete a svájci Genevában. - iStock/SanderStock

Az új jelentés szerint,  "diszkriminatív előítéletes álláspontokat" nem védi a vallásszabadsághoz való jog.


Az ENSZ egyik tanácsadója, Victor Madrigal-Borloz, Costa Rica-i ügyvéd, akinek hivatalos titulusa az ENSZ "szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló erőszak és megkülönböztetés elleni védelemmel foglalkozó független szakértője"  olyan jelentést adott ki, amely szerint a "diszkriminatív előítéletes álláspontok" nem védettek a vallásszabadság joga alatt. - írja a Christian Post.

A jelentés a vallási közösségeket hibáztatja az LMBT-személyekkel szembeni erőszakért és diszkriminációért.

Az LMBT-személyek megszólalásait hallgatva a tanácsadó azt állítja, hogy a vallási közösségek gyakran akadályozzák az embereket abban, hogy boldogságot találjanak a szexuális irányultságuk vagy nemiségük elfogadásában. Ezek mellett a jelentés célzottan kritizálja a keresztény tanításokat, és azt állítja, hogy azok hozzájárulnak az LMBT-identitás elfogadásának hiányához és az egyenlőséghez való joguk megtagadásához. A tanácsadó szerint a vallásszabadság nem védi azokat, akik erőszakot vagy az LMBT-személyek emberi jogainak megtagadását indokolják vallási meggyőződésükkel.

Az LMBT-jogok és a vallásszabadság együttélése kérdésében a jelentés meglehetősen radikális álláspontot képvisel. A jelentés számos vallási csoportra vonatkozóan kifejti a "gyűlöletbeszédet és uszítást", amelyben a vallási közösségek az LMBT-témákról beszélnek. Például Madrigal-Borloz az LMBT- személyek elleni "gyűlöletbeszédet" egyenlővé tette azzal, hogy "az [LMBT-személyeket] a hagyományos családot fenyegető veszélyként állítják be, és a vallási tanokat úgy értelmezik, hogy kizárják és előmozdítják a homoszexualitással és a nemekkel szembeni erőszakot és diszkriminációt".

Legfrissebb