Magyarország és másik 21 ország szerint az ENSZ elfogult Izraellel szemben

A 18 oldalas jelentést múlt héten tette közzé a Tanács, ebben pedig leírják, hogy a visszatérő feszültégek oka a palesztin területek Izrael általi „állandó megszállása” és a palesztinok Izrael általi diszkriminációja táplálja a folyamatosan megújuló erőszakhullámokat.

A jelentés egy olyan vizsgálat eredményeként született, melyet az ENSZ Emberi Jogi Tanács kezdeményezett egy tavaly májusban 11 napig tartó háború után, mely Izrael és Gáza között zajlott. (A háború a Hamasz terrorcsoport kilőtt rakétáival indult, melyekkel civil izraeliek által lakott területeket céloztak.)

Az ENSZ amerikai nagykövete nyilatkozatot adott ki, melyben az USA és 21 másik ország „mély aggodalmát” fejezi ki a bizottság vizsgálatának eredményével kapcsolatban, ugyanis a megállapításokon kívül nincsen „beszüntetési záradéka, befejezési dátuma, illetve egyértelmű korlátozás sincs megfogalmazva benne”, mely a tavaly májusi helyzet megismétlésének elkerülését segítené elő.

A nyilatkozatban megfogalmazták, hogy „meggyőződésünk, hogy a tavaly májusban létrehozott vizsgálóbizottság működése újabb bizonyítéka annak a régóta tartó folyamatnak, hogy a Tanács aránytalanul nagy figyelemmel vonja ellenőrzés alá Izraelt, ezt pedig abba kell hagyni.”

Kitérnek továbbá arra is, hogy ennek az aránytalan megfigyelésnek véget kell vetni, a Tanácsnak pedig minden országot egyenlő módon kell kezelnie, legyen szó bármilyen emberi jogi kérdésről.

A nyilatkozatban megfogalmazzák azt is, hogy a Tanács elfogult módon való eljárása aggodalomra ad okot.

A nyilatkozatot Izrael és az USA mellett aláírta még Ausztria, Bulgária, Brazília, Kanada, Kamerun, Kolumbia, Horvátország, Eswatini, Németország, Guatemala, Magyarország, Libéria, a Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Hollandia, Észak-Macedónia, Palau, Togo és az Egyesült Királyság is. Jair Lapid, Izrael miniszterelnöke köszönetét fejezte ki a nyilatkozatot támogató országok felé.

„Ma az erkölcs és az igazság erői álltak fel az Izrael-ellenes képmutatással szemben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában”

- írta a miniszterelnök Twitter-oldalára és köszönetet mondott azoknak a nemzeteknek, akik „csatlakoztak a mai egyértelmű kijelentéshez: töröljék el a vizsgálóbizottságot, mely az Izrael ellen irányuló gyűlöletből született!”

A Tanácsot évek óta vádolja Izrael, hogy az túl elfogult módon jár el az ország kárára. 2018-ban, a Trump-kormány ideje alatt az USA kilépett a Tanácsból „Izrael ellen irányuló krónikus elfogultsága” miatt. A Biden-kormány nemrég visszalépett a Tanácsba, de azzal a céllal, hogy támogassanak olyan reformokat, mely az országok egyenlő módon való megítélését segítik elő.

Vida Zsanett / CBN