Ugrás a tartalomra

Emmanuel Macron az inkluzív nyelvhasználatról: "Ne engedjünk a korszellemnek"

A francia nyelv védelmében.

Franciaország zászlaja - Kép forrása: Anthony Choren / Unsplash

A francia elnök elutasítja a nemek közötti egyenlőséget elősegítő írásmód alkalmazását a nyelv védelmének érdekében- írja a Telegraph.

Franciaországban régóta tart a vita a jobboldali nyelvi fundamentalisták, és a baloldal, valamint a feministák között. Emmanuel Macron felszólította Franciaországot, hogy

"Ne engedjenek a korszellemnek",

és utasítsák el a nemek közötti egyenlőséget elősegítő írásmód alkalmazását a francia nyelv védelmének érdekében.

"A francia nyelvben a hímnemű semleges (általános). Nincs szükségünk pontokra a szavak közepén vagy kötőjelekre, hogy olvashatóvá tegyük"

- mondta a francia elnök hétfőn egy új nyelvi központ megnyitóján a Párizstól mintegy 50 mérföldre északkeletre fekvő Villers-Cotterêts városában.

Az egyik republikánus szenátor által benyújtott javaslat szerint a nemeket is tartalmazó írásmódot betiltanák az adminisztratív dokumentumokban, beleértve a munkaszerződéseket, álláshirdetéseket, belső vállalati szabályzatokat és minden jogi dokumentumot, és a nemzeti oktatási törvénykönyvben is betiltanák a nemek közötti egyenlő írásmódot.

A francia nyelvben minden főnév vagy hímnemű, vagy nőnemű, és a főnevek, melléknevek és igék írott végződésének tükröznie kell az adott tárgy vagy személy nemét. Ha azonban egy főnévben férfiak és nők egyaránt szerepelnek, az alapértelmezett írásmód a hímnemű, a régóta fennálló nyelvtani szabály szerint: "A hímnemű mindig győz".

"Hagynunk kell, hogy a nyelv éljen, hogy másoktól inspirálódjon, hogy a világ másik végéről lopjon szavakat... de mindezt úgy, hogy közben megtartjuk az alapokat, a nyelvtan alapjait, a szintaxisának erejét, és nem engedünk a korszellemnek"

- mondta Macron úr, amelyet a történészekből, filozófusokból, nyelvészekből és francia írókból álló tömeg kitörő tapssal fogadott.

A baloldali kritikusok a törvényjavaslatot retrográdnak nevezték, szerintük ez a konzervatívok újabb kísérlete a nők marginalizálására, míg a támogatók úgy vélik, hogy az inkluzív írásmód további korlátokat jelent az analfabéták vagy diszlexiások számára.


2021-ben a francia Le Robert szótárba felvett "iel" nemsemleges névmás, amely a "ő" és "nő" névmások összevonása, kiváltotta a jobboldali politikusok haragját, akik szerint ezzel a "wokeizmusnak" kedveznek.

Legfrissebb