Ugrás a tartalomra

Emberi Jogok Európai Bírósága: Belgium megsértette az élethez való jogot egy eutanázia ügyben

Photo by Luiza Giannelli / Unsplash

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Belgium megsértette az élethez való jogot, amikor elaltatott egy „gyógyíthatatlan depresszióban” szenvedő nőt.

Fia bíróság elé vitte az államot, mert úgy találta, hogy az állam nem vizsgálta megfelelően az eutanáziához vezető körülményeket.

Godelieva de Troyer halálos injekcióban halt meg – írja az ADF sajtóközleményében.  Diagnózisa "kezelhetetlen depresszió" volt, de fizikailag egészséges volt. De Troyer fiával, Tom Mortier-el, és egyetlen családtaggal sem konzultáltak anyja eutanáziára vonatkozó kívánságáról.  

Nem is tudott anyja gondolatairól, hogy véget vessen életének.  Csak a De Troyer halála utáni napon hallott róla a fia, amikor a kórház felkérte, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Belgium megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének cikkét, amely kimondja, hogy mindenki élethez való jogát törvény védi, a Bíróság azonban nem találta bűnösnek a belga államot az eutanáziára vonatkozó jogszabályi keret megszegésében.

A jelenlegi belga eutanáziatörvény kimondja, hogy egy személynek "orvosilag hiábavaló állapotban kell lennie, állandó és elviselhetetlen testi vagy lelki szenvedésben, amelyet nem lehet enyhíteni, betegség vagy baleset által okozott súlyos és gyógyíthatatlan rendellenesség következtében".

Pszichiátere, aki több mint 20 éve kezelte, azt mondta neki, hogy valószínűleg nem felel meg a belga eutanázia követelményeknek, neki azonban sikerült felkeresnie az ország vezető eutanázia szószólóját, aki annak ellenére, hogy rákspecialista, végül beleegyezett, hogy elvégezze az eutanáziát.

A nő fizetett neki, majd más orvosokhoz fordult független véleményért. Ezekre akkor van szükség, ha olyan emberek eutanáziáját kérik, akiknek várhatóan nem halnak meg hamarosan. Az referált szakértők azonban az eutanázia egyesületének is tagjai voltak, ez pedig arra késztette a Bíróságot, hogy kimondja: Belgium nem biztosította annak az ellenőrzési rendszernek a függetlenségét, amelynek meg kell akadályoznia az eutanáziával való visszaélést.


Tom Mortier azt mondja, reméli, hogy a Bíróság döntése megriasztja a világot és megmutatja, "hogy milyen hatalmas károkat okoz az eutanázia nemcsak az életük befejezését fontolgató kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek, hanem családjaiknak és végső soron a társadalomnak is".

(CNE)

Legfrissebb