Ugrás a tartalomra

Élőben sakkozott online az első ember, akinek chipet ültettek az agyába

Az agyába ültetett chip segítségével a gondolataival tudta irányitani a kurzort.

Csupán gondolataival is képes volt irányítani a kurzort az első ember, akinek agyába ültették Elon Musk chipjét. - Kép forrása: YouTube

Noland Arbaugh, a 29 éves páciens, aki egy búvárbaleset után bénult le teljesen válltól lefelé, laptopján sakkozott úgy, hogy a kurzort az agyába beültetett chip segítségével irányított. Az implantátum lényege, hogy lehetővé tegye az emberek számára a számítógépes kurzor vagy billentyűzet irányítását kizárólag a gondolataik segítségével.

Arbaugh januárban kapott implantátumot a cégtől, és gondolatai segítségével már tudott irányítani egy számítógépes egeret - közölte Musk a múlt hónapban.

"A műtét szuper könnyű volt"

- mondta Arbaugh a Musk X nevű közösségi médiaplatformján sugárzott videóban, utalva az implantátum beültetésének procedúrájára.

"Szó szerint egy nappal később ki is engedtek ki a kórházból. Nincs semmilyen kognitív károsodásom.
"Gyakorlatilag felhagytam a játékkal"- mondta Arbaugh, utalva az egyik videójátékra - "azonban ti újra képessé tettetek rá, és 8 órán át tudtam játszani egyfolytában".

Az új technológiával kapcsolatos tapasztalatait részletezve Arbaugh elmondta, hogy az még nem tökéletes, és hogy belefutottak néhány problémába.

"Nem akarom, hogy az emberek azt gondolják, hogy ez az út vége, még sok munka vár ránk, de már most megváltoztatta az életemet"

- tette hozzá.

Kip Ludwig, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek korábbi idegsebészeti programigazgatója szerint amit a Neuralink mutatott, az nem "áttörés".

"Ez még nagyon korai szakaszban van a beültetés után, és mind a Neuralink, mind az alany oldalán sokat kell még tanulni ahhoz, hogy maximalizáljuk az irányításhoz szükséges információk mennyiségét, amit el lehet érni"

- tette hozzá.

(Reuters)

Legfrissebb