Ugrás a tartalomra

Ellenállnak az EuroPride szervezői, az Európai Tanács LGBTQ munkacsoportjának vezetője is tiltakozik

Photo by daniel james / Unsplash

A Belgrádi EuroPride szervezői az elnök kijelentései ellenére is megrendezik a rendezvényt és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének az LMBI közösségek jogaival foglalkozó munkacsoportjának főelőadója is közleményt adott ki.

Szeptember 17-én Belgrád ad otthont az EuroPride felvonulásnak, amelyet minden évben más európai városban rendeznek meg.  Ahogy a Hit Rádió is beszámolt róla,  Aleksandar Vučić elnök szombaton kijelentette, hogy lemondják a rendezvényt a "jelentős koszovói válság" miatt. Az elnök bejelentését követően a szerb kormány is közleményt adott ki, amely szerint a térségbeli politikai helyzet, valamint mindennapos feszültségek miatt, illetve az állampolgárok békéjének és biztonságának a megőrzése érdekében a kormány úgy véli, hogy jelenleg nincsenek meg a feltételei az Europride megrendezésének. Hozzátettét, hogy egyes szélsőséges csoportok visszaélhetnének a helyzettel, és kísérletet tehetnének Szerbia destabilizációjára.

A kijelentésekre reagálva a szervezők közölték, mindenképpen megrendezik az Europride-ot.

Marko Mihailovic, a rendezvény szerbiai koordinátora azt is közölte, a szervezők panaszt tesznek, ha a rendőrség betiltja a felvonulást. Hozzátette: a szervezőket meglepte az elnök és a kormány nyilatkozata, mert két nappal korábban még egyeztettek a kormány képviselőivel, és akkor nem volt jele annak, hogy le akarnák mondani a nemzetközi rendezvényt.
   
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének az LMBTI-közösségek jogaival foglalkozó munkacsoportja főelőadója közleményében hangsúlyozta, az egyenlőséget, a szólásszabadságot és a gyülekezési szabadságot tiszteletben kell tartani a szexuális kisebbségek esetében is.
   

"A szerb hatóságok gyakran hangoztatják, hogy támogatják az egyenlőséget. Ez mindig üdvözlendő, de a szavak nem elegendőek. Az egyenlőséget csak úgy lehet elérni, ha aktívan dolgozunk az előmozdításán és megvalósításán"

- fogalmazott.

Szavai szerint Szerbia nagy előrelépést tett azóta, hogy korábban biztonsági követelményeket ürügyként használta a Pride-rendezvények betiltására. Az Europride idei megtartása fontos mérföldkövet jelent ezen az úton - mondta. A legmagasabb szintű politikai beavatkozás, és a demokratikus intézményekre gyakorolt nyomás annak érdekében, hogy a nemzetbiztonsággal kapcsolatos állítólagos aggodalmakat részesítsék előnyben a társadalmi egyenlőség aktív előmozdításával szemben, komoly visszalépést jelentene mind a demokrácia, mind az emberi jogok számára Szerbiában - húzta alá.

A főelőadó kijelentette: a szexuális kisebbségekhez tartozók még mindig túl gyakran érzik úgy, hogy rejtegetnivalójuk van. A meleg büszkeséget hirdető Pride-rendezvények az "erő és a szolidaritás létfontosságú forrásai", és döntő láthatóságot biztosítanak az LMBTI-közösségek egyenjogúságáért folytatott küzdelemben. Amint azt az Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága többször is világossá tette, és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése januárban ismét hangsúlyozta: "a Pride nem probléma: betiltása igen" - emelte ki.

Az Európa Tanács minden tagországa illetékes hatóságainak aktívan támogatniuk kell az ilyen rendezvényeket, és lehetővé kell tenniük a biztonságos lebonyolításukat - tette hozzá Lacroix.


Aleksandar Vucic szerb elnök az Europride lemondását, illetve elhalasztását jelentette be a múlt szombaton. Az ország vezetése a nehéz politikai és gazdasági helyzet, valamint a Koszovóval fennálló vita miatt halasztaná el a rendezvényt. A szervezők azért választották az idei Europride helyszínéül Belgrádot, mert a szerb fővárosban évek óta nem történt incidens a melegfelvonuláson. Az utóbbi években hét melegfelvonulást rendeztek Belgrádban. Tavaly Koppenhága adott otthont a rendezvénynek.

Hit Rádió / MTI

Legfrissebb