Ugrás a tartalomra

Elkapták: az ISIS nevében akart gyilkolni egy amerikai tinédzser

Egy templomban akarta végrehajtani a terrorcselekményt.

Alexander Scott Mercurio az Iszlám Állam militáns csoport zászlaja előtt. Kép : WP

Az FBI szerint egy nappal azelőtt tartóztatták le a tinédzsert, hogy templomokat akart megtámadni az ISIS nevében.

Hónapokig tartó tervezés után a szövetségi tisztviselők szerint a 18 éves Alexander Scott Mercurio csak néhány napra volt attól, hogy támadást hajtson végre Amerikában az Iszlám Állam militáns csoport nevében.

Mercurio a bírósági dokumentumok szerint egy szállodában részletezte tervét egy férfinak: Az idahói tinédzser azt mondta, hogy a Coeur d'Alene-i otthonából egy templomba sétál, a templomba járókat egy fémcsővel térdre kényszeríti, késsel megöli őket, kis butánpalackokkal tüzet gyújt, majd a rendőrség megérkezése után megpróbál egy rendőrtől fegyvert szerezni. Azt mondta, hogy minél több embert megakar ölni mielőtt öngyilkosságot követ el, vagy a bűnüldöző szervekkel való konfrontáció miatt meghal.

Azt azonban nem tudta, hogy a beszélgetőpartnere az FBI informátora volt.

Mercuriót szombaton letartóztatták, és Idaho állam szövetségi bíróságán terrorista szervezetnek nyújtott támogatással vádolták meg.

Mercurio azt mondta egy FBI-informátornak, hogy akkor kezdett el elmerülni az Iszlám Állam ideológiájában, amikor a koronavírus-járvány alatt az iskolák zárva voltak. Mercurio elmondta, hogy a szülei nem örültek neki, és el kellett titkolnia előttük a hitét.

"Ez az eset figyelmeztet az önradikalizálódás veszélyeire, amely valós fenyegetést jelent közösségeinkre nézve"

- mondta Shohini Sinha, az FBI Salt Lake City-i vezetője közleményében.

Az FBI egy olyan hálózat után nyomozott, amely pénzt mosott a militáns csoport számára, amikor az ügynökök Mercurióra bukkantak. Taylor azt írta, hogy Mercurio és mások, akiket a panaszban nem neveztek meg, pénzt gyűjtöttek az Iszlám Államnak, többek között kriptopénzeken keresztül.

Az ügynökök 2022-ben kerültek kapcsolatba Mercurióval, egy olyan profilon keresztül, amelyet ugyanazzal a felhasználónévvel hoztak létre, mint az Iszlám Állam egyik pénzgyűjtője, aki törölte a fiókját. A tinédzser azt hitte, hogy az adománygyűjtővel cseveg, ezért hónapokon keresztül beszélgetett az FBI forrásaival.

A tisztviselők szerint a helyzet az év elején eszkalálódott, amikor Mercurio közölte, hogy öngyilkos merényletet tervez legalább egy templom ellen.

Leírta azt is, hogy

"valamiféle kielégíthetetlen vérszomjat érez a bálványimádók élete iránt; vérengzés és a gyilkosság utáni vágyat, hogy terrorizáljam a körülöttem élőket".

Mercurio április 7-én egy bizonyos templom megtámadása mellett döntött, és azt írta, hogy elküld egy videót, amelyben hűséget fogad az Iszlám Államnak, és törli a közösségi média fiókját, mielőtt "porig égeti a templomot és elmenekül". A támadásokat megismételte volna "mind a a 21+ templom ellen a városban, amíg meg nem ölik". A 20 másodperces nyilatkozatot április 6-án küldte el, és a hatóságok szerint még aznap letartóztatták, és megtalálták nála a fent említett tárgyakat, és olyan hangfájlokat, amelyek főként olyan kántálások és dalok, amelyek az Iszlám Állam hódításait és a dzsihád szükségességét ünneplik.

Mercurio a hatóságok szerint legfeljebb 20 év szövetségi börtönbüntetésre számíthat, ha elítélik.

(WP)

Legfrissebb