Ugrás a tartalomra

Elismerné a Palesztin Államot, de Izraelt is támogatja az új brit miniszterelnök

Korábban azt mondta, hogy a sikert az fogja meghatározi, hogy a zsidók visszatérnek-e a pártba.

Keir Starmer, a brit Munkáspárt vezetője győzelmi beszédet mond a londoni Tate Modernben 2024. július 5-én kora reggel. - Kép: Justin Tallis/AFP via Getty Images

Keir Starmer ígéretet tett arra, hogy változást hoz Nagy-Britanniába, miután pénteken a Munkáspárt nagyarányú győzelmet aratott a parlamenti választásokon, ezzel véget vetve a 14 éve tartó konzervatív kormányzásnak.

A Munkáspárt hatalmas többséget szerzett a 650 fős parlamentben, míg a Konzervatív Párt történetének egyik legrosszabb szereplését szenvedte el.

"Ma kezdődik a változás"

- mondta Starmer győzelmi beszédében.

Sunak elismerte vereségét, és gratulált Starmernek a győzelemhez. ű

Starmer, 61 éves, hosszú jogi karrier után vette át a Munkáspárt vezetését 2020-ban. Első beszédében bocsánatot kért a párt nevében az antiszemitizmusért és eltávolította Jeremy Corbyn, a Munkáspárt korábbi vezetőjének támogatóit a pártból.

Starmer elmondta, hogy sikerét a zsidók visszatérése fogja meghatározni a pártba.

A csütörtöki szavazás szerint ez sikerült is: míg 2019-ben a brit zsidók csupán 11 százaléka szavazott a Munkáspártra, az exit pollok szerint ezúttal 30-50 a zsidók százaléka szavazott rájuk.

Starmer felesége, Victoria askenázi zsidó háttérrel rendelkezik, és gyermekeik nevelése során különös hangsúlyt fektetnek a zsidó örökségük hangsúlyozására. A család szinte minden héten együtt üli meg a szombatnapi vacsorát.

Sarmer felesége, Victoria askenázi zsidó származású, és a házaspár nemrég elárulta, hogy gyermekeiket úgy nevelik, hogy a zsidó örökségükre helyezik a hangsúlyt. Elmondták, hogy a család minden héten együtt tartja meg a sábáti vacsorát, a hagyományos áldások kíséretében, és gyakran részt vesznek egy liberális zsinagóga szertartásain is.

"Nagyon szeretnénk, ha a gyerekek tudnának róla, ha megértenék. A család fele zsidó, és vagy itt, vagy Izraelben él

- mondta.

"Hála Istennek a családban senkit sem érintett közvetlenül a mészárlás"

- mondta október 7-e után, de hozzátette, hogy "kétségtelenül" érintettek a háborúban.

Starmer kiáll Izrael önvédelemhez való joga mellett, és csak akkor támogatja a háború befejezését, ha kiszabadítják a túszokat. Várhatóan azonban kritikusabb lesz Netanjahu kormányával szemben, mint elődje és azt mondta, hogy egy munkáspárti kormány elismerné a palesztin államot, de csak egy átfogó békefolyamat részeként, és az erre vonatkozó menetrendet sem határozta meg.

(Ynet)

Legfrissebb