Ugrás a tartalomra

Elindult annak a katonai akciónak a pere Indonéziában, amelyben négy keresztény is meghalt

Indonézia dél-szulawesi tartományának fővárosában, Makassarban az Emberi Jogi Bíróság megkezdte annak a 2014-es paniai lövöldözésnek a tárgyalását, amelyben négy keresztény diák is meghalt.

A 17 és 18 év közötti áldozatokat – két katolikust és két protestánst – a biztonsági erők agyonlőtték a 2014. december 8-i tüntetés során, az akkori Pápua tartomány Paniai körzetében. Az incidensben legalább további 21 tüntető megsérült.

A Legfőbb Ügyészség (AGO) az ügy gyanúsítottjaként jelölte meg Isak Sattu indonéz katonai nyugdíjast, aki a Paniai Katonai Parancsnokság összekötő tisztje volt, miután a Nemzeti Emberi Jogi Bizottság vizsgálatot folytatott az ügyben, és tavaly kiderült, hogy az incidens az emberi jogok súlyos megsértéseként értelmezhető a civilek szisztematikus meggyilkolása és kínzása miatt.

Yones Douw, a pápuai Kingmi templom Igazságügyi és Béke Osztályának elnöke, aki a lövöldözés áldozatainak családját segítette, azt mondta az UCA Newsnak, hogy az áldozatok családjai közül senki sem vett részt az első tárgyaláson.

„Úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt az első tárgyaláson és a következőn sem. A jogi eljárásba sem kívánnak képviselőt küldeni. Indokuk az, hogy csak egy vádlott van, amivel ők nem értenek egyet. "Sértésnek” is nevezték a jogi eljárást”

– mondta.

Bernard Baru atya, a pápuai Ágoston-rend Igazságügyi és Békebizottságának elnöke a jogi folyamatot „az állam politikai forgatókönyvének” nevezte.

„Az állam politikailag használja a törvényt. Ez természetesen magát a törvényt rontja. Úgy gondolom, hogy az állam túlságosan fél a nemzetközi beavatkozástól, mivel túl nagy nyomás nehezedik a nemzetközi közösség részéről az emberi jogok súlyos megsértése miatt”

– mondta.

Legfrissebb