Ugrás a tartalomra

Vezető gyermekorvos a kiskorúak transz-kezeléséről: "Az amerikai orvosok elavultak"

A brit gyermekorvos szerint egyes szervezetek valótlan állításaikkal félrevezetik a közvéleményt.

Kép forrása: Freepik/DC Studio

Az Egyesült Királyság egyik vezető gyermekorvosa nemrégiben azt állította, hogy az Egyesült Államokban dolgozó egészségügyi szakemberek "elavultak" a kiskorúakon végzett transz-kezelésekkel kapcsolatban.


Dr. Hilary Cass a múlt hónapban publikálta a "Cass-jelentés" című mérföldkőnek számító tanulmányát, amelynek hatására a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat elrendelte, hogy a gender klinikák szüneteltessék a 18 év alattiak első rendelését.

Cass, aki több mint 30 éve dolgozik gyermekorvosként Angliában, azt a feladatot kapta, hogy vizsgálja felül az országban a nemi diszfóriában szenvedő fiatalok kezelésének folyamatát. A tanulmányhoz interjúkat készített kiskorú betegekkel, magukat transzneműként azonosító felnőttekkel, transzneművé műtött személyekkel, érdekvédelmi csoportokkal és klinikusokkal; emellett áttekintette a nemzetközi egészségügyi útmutatókat is.

Annak ellenére, hogy a pubertásblokkoló gyógyszerek és a transznemű hormonok használatára vonatkozó hosszú távú tanulmányok hiányosak, az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt a nemi diszfória miatti kezelést kérő kiskorúak száma az Egyesült Királyságban.

Összefoglalva, Cass arra figyelmeztetett, hogy az ilyen hormonokat "rendkívüli óvatossággal" szabad csak felírni a serdülők számára, mivel nagyon kevés, gyenge bizonyíték van annak hatékonyságára.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) és az Endokrin Társaság azonban úgy tűnt, hogy lekicsinyli Cass megállapításait a tanulmányban.

"A The New York Times szerint a politikusok beillesztették magukat a vizsgálószobába, ami veszélyes mind az orvosokra, mind a családokra nézve"

- mondta Dr. Ben Hoffman, az AAP elnöke.

Az Endokrin Társaság szerint a "Cass-jelentés" "nem tartalmaz olyan új kutatást", amely ellentmondana az irányelveinek.

Annak ellenére, hogy elismerően beszélt az AAP-ről, Cass, aki a Royal College of Pediatrics and Child Health elnökeként szolgált, a Timesnak azt mondta, hogy

"tisztelettel jelentem ki, hogy nem értek egyet]velük abban, hogy ragaszkodnak egy olyan állásponthoz, amelyről több szisztematikus felülvizsgálat is bizonyította, hogy elavult".
"Nem lenne túl nagy probléma, ha az emberek azt mondanák: 'Ez a klinikai konszenzus, és mi nem vagyunk benne biztosak'."

- mondta.

" szerintem azzal, hogy egyes szervezetek azt állítják, hogy a bizonyítékok jók, félrevezetik a közvéleményt."

- fejtette ki véleményét.

Cass továbbá feltételezte, hogy az AAP egy "meglehetősen baloldali beállítottságú szervezet",

ezért nem szólalnak fel a gyermekeken végzett nemi beavatkozások ellen, mert félnek a visszahatástól.

Cass óva intett a "politikailag irányított" egészségügyi rendszertől, és holisztikusabb megközelítést javasolt a nemi diszfóriában szenvedő kiskorúak kezelésében.

(CH)

Legfrissebb