Ugrás a tartalomra
Photo by Gregory Hayes / Unsplash

Egyre több protestáns szeretné, ha gyülekezete politikailag homogén lenne, vagyis ugyanazokat a politikai nézeteket vallaná - derül ki a Lifeway Research új tanulmányából.

A szeptember 19-29. között online végzett felmérés, amelyhez egy több mint 1000 amerikaiból álló, országos, előre toborzott csoportot használtak, arra mutatott rá, hogy a megkérdezett nem katolikusok fele inkább politikailag homogén egyházba szeretne járni, míg 41 százalékuk nem értett ezzel egyet, 10 százalékuk pedig bizonytalan volt.

Emellett a résztvevők legalább 55 százaléka úgy véli, hogy olyan egyházba jár, amelynek politikai nézetei egybeesnek a sajátjával, míg ezzel az állítással kevesebb mint egynegyedük nem értett egyet (23 százalék) vagy bizonytalan volt (22 százalék).

"Tanulmányok kimutatták, hogy a szavazási szokások és a politikai hovatartozás összefügg azzal, hogy valaki milyen típusú egyházhoz tartozik és milyen mértékben vesz részt az egyházi életben"

- mondta Scott McConnell, a Lifeway Research ügyvezető igazgatója egy nyilatkozatban.

A felmérésből az is kiderült, hogy az 50 évnél fiatalabbak 57 százaléka szeretné, ha gyülekezeti társai ugyanúgy szavaznának, mint ők. Eközben az 50 és 65 év közötti gyülekezetbe járók 47 százaléka és a 65 éves és idősebbek 41 százaléka nyilatkozott ugyanígy.

A Lifeway Research azt is megállapította, hogy a közösségbe járók és a közös politikai nézetekkel kapcsolatos preferenciáik felekezetenként eltérőek. A metodisták (88 százalék) és a restaurációs mozgalomhoz tartozó gyülekezetbe járók (80 százalék) erős többségét érdekelte, hogy társaik milyen politikai beállítottságúak.

A baptisták és a presbiteriánusok/reformátusok közel fele (47 százalék) inkább politikailag homogén gyülekezetekbe járna, szemben a lutheránusok 38 százalékával. A felekezeten kívüli válaszadók további 38 százaléka a közös politikai nézeteket valló egyházakat részesítette előnyben.

"Ha valaki a mai kultúrát nézi, azt feltételezhetné, hogy a legtöbb egyházban a politikáról is vitatkoznak"

- jegyezte meg McConnell.

"Bár úgy tűnik, hogy több gyülekezetlátogató veszi észre a többi tag politikai nézeteit, a lelkészeknek csak 28 százaléka ért egyet (14 százalék határozottan) azzal, hogy gyülekezetükben az elmúlt évben jelentős konfliktusokat tapasztaltak"

- tette hozzá, idézve a Lifeway Research 2021-es, több mint 1500 lelkész körében végzett tanulmányát.

"Azok, akik politikai egységet szeretnének, talán egyszerűen csak kerülnék a politikai vitákat a gyülekezetben, mások pedig talán együtt akarnak mozdulni a politikai cselekvésben"

- elemezte az eredményeket McConnell.

(Christian Headlines)

Legfrissebb