Ugrás a tartalomra

Kommentben estek egymásnak a síiták és a szunniták az iráni elnök halála miatt

A gázaiak közül sokan állítólag édességosztással ünnepelték az iráni elnök halálát.

Kép forrása: X

Irán-szimpatizánsok támadják a gázaiakat, amiért megünnepelték Raisi halálát, amely események rávilágítanak az iszlám és az arab világ központjában évszázadok óta jelen lévő szunnita-síita szakadékra.


Míg a Hamász terrorcsoport az elsők között fejezte ki gyászát és részvétét a hír hallatán, mely szerint Ebrahim Raisi iráni elnök a hétvégén bekövetkezett helikopterbaleset következtében elhunyt. Néhány gázai polgár azonban másként gondolta, és a közösségi média oldalakra olyan videókat töltöttek fel, amelyeken édességet osztogatnak az iráni elnök halálának megünneplésére.

Ilyen volt Majdy Moghrabi, egy Rafahból származó gázai imám, aki korábban a Hamász ellenességét fejezte ki, és aki feltöltött egy videót az X-fiókjára, amelyen gázaiak Allahot dicsőítik Raisi halála miatt, és édességet osztogatnak az alkalomból.

Moghrabi ezután hozzátette:

"A Gázában átélt fájdalom és sebek ellenére nem együtt örülni az Ahvázban, Irakban, Jemenben és Levantéban élő testvéreinkkel, és osztozunk a muszlimok örömében a gyilkos bűnöző gengszter, a halálosztag birtokosa, Raisi és vele együtt egy bűnözői csoport halála miatt".

-mondta.

Az édesség-osztós videó vírusként bejárta a netet, és mára már több mint kétmillió megtekintést, közel tízezer lájkot és több mint 3600 kommentet ért el. Néhány komment osztotta Moghrabi boldogságát, "Jó étvágyat és jó egészséget" kívánva a palesztinoknak.

Mások érvekkel is alátámasztották, hogy miért gondolják azt, hgoy joguk van a örülni.

"Ők (Irán) Gáza elpusztításának okozói, a Hamász pedig egy eszköz, amely végrehajtja a parancsait".

- fejtették ki.

Mások, akik az úgynevezett síita "ellenállás tengelyének" szimpatizánsai, azonban csalódottak voltak, sőt, sértésnek vették a gázaiak örömét az iráni miniszterelnök halála miatt. Ilyen volt Malak Khaled, a Hezbollahhoz kötődő Al-Mayadeen csatorna szerkesztője és tartalomkészítője, aki sértéseket zúdított Moghrabira, kommentálva: "Szégyentelen, megvetendő és méltatlan arra, hogy becsülettel éljen".

Hasonlóképpen egy Hadi Nasrallah nevű felhasználó, akinek több mint 146 ezer felhasználója van, "(izraeli) kémnek" nevezte Moghrabit, azzal vádolva őt, hogy "a Hamász ellenzéki terroristája".

Más felhasználók velük ellentétben megkérdőjelezték a videó hitelességét, elképzelhetetlennek tartva, hogy a gázaiak egy iráni elnök halálát ünnepelnék.

A Jpost beszámolói szerint ezek az események rávilágítanak az iszlám és az arab világ központjában évszázadok óta jelen lévő szunnita-síita szakadékra. A Hamász szunnita révén szinte egyedülálló a síita Iszlám Köztársasághoz hű szervezetek között.

Egyrészt a Hamász a Muzulmán Testvériség palesztinai ágaként azonosítja magát, amely egy olyan politikai, társadalmi és vallási globális mozgalom, amelyet Katar és Törökország támogat, és amely a szunnita iszlám egy sajátos exegézisét népszerűsíti politikai programként az iszlám világban és a Nyugaton. Másrészt a Hamász erkölcsi és anyagi támogatásának nagy részét az Iráni Iszlám Köztársaság által vezetett síita "ellenállás tengelyének" és proxyjainak, például a Hezbollahnak és a Hútiknak köszönheti, amelyek célja a "síita iszlám forradalom exportálása" és az arab és muszlim országokban az Irán-barát lázadások szítása. - írja a Jpost.

A mostani édességosztó-ügy ezeket a különbségeket hangsúlyozza, mivel a gázaiak egy része az iráni befolyást pusztítónak tartja, ami súlyos következményekkel jár az életükre nézve, míg mások, mint például az Iszlám Dzsihád, teljes hűséget tanúsítanak a teheráni Mullah rezsimnek. A Hamász, szemben a spektrum két szélsőségével, folyamatosan próbálja megtalálni az egyensúlyt ideológiai elődei és terrorista tevékenységük pénzügyi támogatói között.

(Jpost)

Legfrissebb