Ugrás a tartalomra

Egyiptom: a hatóságok megelőzhették volna a keresztények elleni támadásokat

Molotov-koktélokat dobáltak a keresztények otthonaira, több keresztény nőt megvertek.

A túlnyomórészt keresztények lakta AlFawakher falut iszlamisták támadták meg, csak azért, hogy engedélyt kapjanak az új templomuk építésére. Házakat gyújtottak fel, és a kutat, ahonnan az emberek vizet kapnak, elpusztították. - Kép forrása: X

Az egyiptomi biztonsági szolgálatok tudtak a feszültségekről, mégsem védték meg a keresztények otthonait a muszlimok támadásától - állítja egy emberi jogi csoport.

Egyiptomban a kettő, túlnyomórészt keresztény falut ért támadások napok óta tartó fokozódó feszültségek után következtek be, amelyek ellen az állam biztonsági szolgálatai semmit nem tettek annak ellenére, hogy értesítették őket a keresztényeket fenyegető veszélyről - állítja egy emberi jogi csoport.

Április 23-án és április 26-án is több száz muszlim vonult az utcára és támadt keresztényekre, először Al-Fawakher, majd Al-Koum Al-Ahmar faluban. A feldühödött falusiak állítólag azért indították a támadásokat, hogy megakadályozzák az egyházi épületek építését.

A kopt ortodox egyház lelkészei négy nappal az első támadás előtt értesítették a biztonsági szolgálat tisztviselőit arról, hogy a keresztényekkel szembeni ellenségeskedés a tetőfokára hágott - olvasható az Egyiptomi Kezdeményezés a Személyiségi Jogokért április 29-én kiadott közleményében.

Április 20-án Al-Fawakherben muszlim falusiak Molotov-koktélokkal támadtak három házra, válaszul arra a híresztelésre, hogy egy kopt házát istentiszteletre akarják használni - írja az EIPR.

"A biztonsági szolgálatok nem avatkoztak be a támadások megelőzése érdekében, mielőtt azok bekövetkeztek volna, annak ellenére, hogy előzetesen tudtak a feszültségekről és a felekezeti uszításról"

- mondta a csoport.

A gyújtogatás napján az Al-Fawakher általános iskola igazgatója több kopt diáklányt kezdett el zaklatni. Amikor a lányok szülei szembeszálltak vele, az igazgató eltanácsolta a diákokat.

A mérsékelt falubeliek figyelmeztették keresztény barátaikat, hogy a támadás biztosra vehető, és a minyai érsekség másodszor is segítséget kért, de figyelmen kívül hagyták.

Este fél 11-kor tömegek voltak az utcákon, fegyverekkel lövöldöztek a levegőbe és iszlám jelszavakat skandáltak.

A falusiak téglákkal és kövekkel, végül pedig benzinbombákkal kezdték támadni a keresztény tulajdonban lévő házakat. Azokat az otthonokat, amelyeket nem gyújtottak fel, a randalírozók kifosztották. Több keresztény nőt megvertek, bár egyikük sem szenvedett súlyos sérülést. A támadásról készült videók később felkerültek a közösségi médiára, amelyeken olyan bejegyzések jelentek meg, amelyek szerint a támadások a keresztények ellen irányultak, akik "templomot próbáltak építeni a faluban".

A keresztények elleni támadás Al-Koum Al-Ahmarban április 26-án, nem sokkal az iszlám déli ima után kezdődött, amikor is keresztényellenes jelszavakat skandáló tömegek kezdtek gyülekezni az utcákon.

A tömeg végigvonult a keresztény városrészeken, kövekkel betörve a keresztény tulajdonú házak ajtaját és ablakait - írja az EIPR. Ezután egy evangélikus egyház által egy imaház építésére elkülönített telekre mentek, és elpusztították az ott tárolt építőanyagokat. Három autót is megrongáltak.

Egy evangélikus gyülekezet 2000-ben vásárolta meg a telket egy templomépület számára, de sikertelenül próbálták megszerezni a szükséges engedélyt 2023-ig. Januárban, miután a gyülekezet megkapta az engedélyt az épület felépítésére, nagyjából 100 falubeli gyűlt össze a helyszínen, hogy megakadályozza az építkezést.

Az EIPR megerősítette, hogy az április 23-i és április 26-i támadások nem "egyedi incidensek" voltak, amelyek kivételesek vagy véletlenek voltak, ahogy azt a kormány és az iszlám apologéták gyakran állítják, hanem előre látható események, amelyeket el lehetett volna kerülni.

(CP)

Legfrissebb