Ugrás a tartalomra

Egyházi személyek ellen rendeltek el büntetőintézkedést az ukránok

Ukrajna vezető biztonsági tisztviselői büntetőintézkedéseket rendeltek el hét magas rangú egyházi személy ellen – közölte Volodimir Zelenszkij elnök a nemzetbiztonsági szolgálatnak az ukrán ortodox egyház Moszkvához kötődő ága elleni akciósorozatát követően - számolt be az Index.

Zelenszkij hangoztatta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy „az agresszor államnak” ne legyenek olyan kapcsolatai, amelyek az ukrán társadalmat hátrányosan érinthetik. Az ukrán Biztonsági Tanács által kiadott rendelet értelmében

mind a hét személy vagyonát lefoglalták, számos gazdasági és jogi tevékenységtől eltiltották őket, és utazási tilalom alá helyezték őket.

A Moszkvához kötődő ortodox egyház a februári támadást követően megszakította kapcsolatait a moszkvai patriarchátussal – írta jelentésében a The Reuters brit hírügynökség.

Az ukrán Biztonsági Tanács a múlt hónapban vizsgálatot rendelt el az egyház tevékenységével kapcsolatban, és jelenleg is vizsgálja az egyház tevékenységének korlátozását célzó jogszabályokat. Az ukrán biztonsági szolgálat sorozatos razziákat tart az ukrán ortodox egyház tulajdonában lévő ingatlanokban. A múlt héten egyben azzal vádolt meg egy magas rangú egyházi személyt, hogy a közösségi médiában közzétett posztjaiban az orosz politikát támogatva ukránellenes tevékenységet folytat.

Az orosz kötődésű egyház szóvivője a múlt héten azt mondta, hogy mindig az ukrán törvények keretein belül cselekedtek, annak pedig nincs jogi alapja, hogy nyomást gyakoroljanak híveikre.

(Index)

Legfrissebb