Ugrás a tartalomra

Börtönbe küldik az ukrán pacifistát, aki hitére hivatkozva tagadta meg a szolgálatot

Egyetért azzal, hogy megszegte a törvényt, azonban kiemelte: Isten törvénye szerint nem bűnös.

Photo by Yehor Milohrodskyi / Unsplash

Az ukrán Vitalij Alekcsenkonak fel kell készülnie arra, hogy börtönbe kerül, a rendőrség nemrég figyelmeztette, hogy február 20-án bebörtönzik.

Korábban Alekcsenkot egy év börtönbüntetésre ítélték. Fellebbezéssel élt, de kérelmét január 16-án elutasították és most az ítéletet végre fogják hajtani. Alekszejenko az első rab, akit a katonai szolgálat lelkiismereti megtagadása miatt zárnak be.

Alekcsenkot 2022 júniusában hívták be a hadseregbe. A sorozóhivatalban vallási okokra hivatkozva megtagadta a szolgálatot, ezért büntetőeljárás indult ellene. Szeptemberben az Ivano-Frankivszki Városi Bíróság bírája úgy döntött, hogy egy évre börtönbe kell vonulnia.


Viktor Jelensky, az Etnikai Politikáért és Lelkiismereti Szabadságért Felelős Állami Szolgálat munkatársa a Forum 18-nak kifejtette, hogy a hadiállapot alatt nem érvényesül az alternatív szolgálathoz való jog, ezt a védelmi minisztérium személyzeti osztályának tisztviselője is megerősítette.


Az a rendőrtiszt, akit Alekcsenko letartóztatásával bíztak meg elmondta, hogy nem az ő döntése volt a 46 éves protestáns hívő lecsukása.

"A bíróságtól kaptam a döntést, hogy börtönbe vigyem. Az én feladatom, hogy ezt végrehajtsam"

-fogalmazott.

Alekcsenko maga arra számít hogy börtönbe viszik, azt mondja, hogy készül a büntetésére.

Januári meghallgatása után, amikor elutasították a fellebbezését, Alekcsenko azt mondta, hogy egyetért azzal, hogy megszegte a törvényt. Hozzátette azonban, hogy Isten törvénye szerint nem bűnös.

"Őszinte akarok lenni magamhoz"

-fogalmazott.

Eközben újabb fellebbezést készít elő a kijevi Legfelsőbb Bírósághoz, ugyanakkor az ítéletét már végre fogják hajtani.


Az Ukrán Pacifista Mozgalomhoz tartozó Jurij Szeljazsenko fel van háborodva az ítélet miatt.

"Ez egyértelműen sérti a lelkiismereti szabadsághoz való jogát, és újabb jele az emberi jogokkal, a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatos súlyos problémáknak Ukrajnában"

- mondta.

"A katonai szolgálat lelkiismereti okokból történő megtagadása nem bűncselekmény, hanem emberi jog, még háború idején is"

-fogalmazott.

(CNE)

Legfrissebb