Ugrás a tartalomra

Egyesült Királyság: többen támogatnának egy muszlimot magas pozíció betöltésében mint egy evangéliumi keresztényt

"A keresztény hit legitimitása a közszférában próbára van téve"

Photo by Greg Rosenke / Unsplash

A választók közel kétharmada támogatná, hogy egy muszlim töltsön be vezető kormányzati pozíciót, míg minden ötödik választópolgár szerint egy evangélikus keresztény nem pályázhatna erre a posztra - derül ki egy nemrégiben készült felmérésből.

A YouGov felmérése szerint a lakosság 64 százaléka támogatna egy muszlim vallású személyt magas politikai tisztségre.

A több mint 2000 nagy-britanniai felnőtt megkérdezésével készült tanulmányban a megkérdezettek 58 százaléka mondta azt, hogy támogatná, ha egy vallásos hitű ember magas kormányzati tisztséget töltene be, míg alig több mint fele gondolja úgy, hogy egy evangéliumi kereszténynek megengedhető lenne.


A Theos vallási agytröszt megbízásából készült felmérés akkor készült, amikor az SNP vezetői posztjára pályázó Kate Forbes keresztény nézetei - különösen a melegházassággal kapcsolatos megjegyzései - miatt tűz alá került. Forbes, aki a Skóciai Szabadegyház tagja, azt mondta, hogy nem szavazott volna az azonos neműek házasságának legalizálása mellett.

Paul Bickley a Theos-tól elmondta a Premiernek, hogy azért rendelték meg a felmérést, hogy megértsék, a közvélemény szerint milyen nézetekkel kellene kizárni valakit a magas politikai tisztségekből:

"Úgy éreztük, hogy ez egy nagyon fontos, és egy újabb szimbolikus pillanat, amelyben a keresztény hit legitimitása a közszférában próbára van téve"

-fogalmazott.

A tanulmány azt is megkérdezte az emberektől, hogy szerintük az azonos neműek házasságát ellenzőknek megengedhető-e, hogy magas kormányzati tisztséget töltsenek be az Egyesült Királyságban. Kevesebb mint egyharmaduk gondolta úgy, hogy az azonos neműek házasságát ellenző politikusnak is meg kellene kapnia egy vezető pozíciót, míg 50 százalékuk szerint nem kellene.

A tanulmány további fontos adataiból kiderült, hogy a fiatalok (18-24 évesek) közül minden negyedik (26 százalék) támogatná, hogy az azonos neműek házasságát ellenző személy vezető politikai pozíciót tölthessen be, míg a klímaváltozás jelentős kérdés e demográfiai csoport számára. A 18-24 évesek sokkal nagyobb valószínűséggel (68 százalék) ellenezték azt, hogy az éghajlatváltozást tagadó személy vezető politikai állást kapjon. Ebben a korcsoportban sokkal nagyobb valószínűséggel találkozna ellenállással egy olyan politikai jelölt is, aki ellenezné az abortuszt (62 százalék) vagy az azonos neműek házasságát (56 százalék).

(Premier Christian News)

Legfrissebb