Ugrás a tartalomra

Egy vagyont fizethet a cenzúráért egy amerikai egyetem

Az Allience Defending Freedom megnyerte az egyetem ellen indított pert.

Southern Illinois University Edwardsville - forrás: siue.com


Az Allience Defending Freedom által indított per eredményeként 80 ezer dollár kifizetésére kötelezték a Dél-Illinois-i Edwardsville Egyetemet, amiért elhallgatta egyik keresztény diákjának konzervatív véleményeit.

Az egyetem ellen azért indítottak pert, mert az cenzúrázta egyik keresztény diákjának beszédét, majd diszkriminációban részesítette őt miután diáktársai panaszt tettek ellene a közösségi oldalakon közölt konzervatív, életpárti bejegyzései miatt. – írja a Fox News.

A SIUE eltiltotta Maggie  DeJong-t három másik diákkal való közvetett vagy közvetlen kommunikáció létesítésétől, akik bepanaszolták őt, majd arra bátorította a halgatókat, hogy jelentsék fel őt.

A  konzervatív keresztény jogi érdekvédelmi csoport által nyert per következtében az egyetemnek 80 ezer dollárt kell majd kifizetnie Dejongnak, az egyetem három professzora számára pedig előírta, hogy vegyenek részt egy alkotmánymódosításról és szólásszabadságról szóló képzésen. A megegyezésben kötelezik a SIUE tisztviselőit a hallgatói kézikönyv és szabályzat felülvizsgálatára, hogy "biztosítsák a különböző politikai, vallási és ideológiai nézeteket valló hallgatók számára, hogy őket is örömmel fogadják a művészetterápiás programban."

Maggie Dejong, a SIUE hallgatója - forrás: behindtheblack.comDeJong korábban elmondta,
hogy gyakran vett részt különböző, a társadalmat megosztó témákról szóló  osztálybeszélgetéseken, azonban, mikor diáktársai bepanaszolták őt a közösségi oldalon megosztott bejegyzései miatt, az egyetem megtiltotta neki, hogy teljes mértékben részt vegyen ezeken az órai megbeszéléseken.


A Breitbart beszámolói szerint Mathew Hoffmann, az ADF jogi tanácsadója csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, hogy "az állami egyetemek nem büntethetik a diákokat azért, mert kifejezik politikai és vallási nézeteiket".

"Maggie-t, úgy mint minden más diákot, védi az Első Alkotmánymódosítás, hogy tisztelettel megoszthassa személyes meggyőződését. Az egyetemi tisztviselők tévedtek, amikor szájzárat rendeltek el és elhallgattatták a beszédét"

– erősítette meg Hoffmann.

Legfrissebb