Ugrás a tartalomra

"Egy terrorista hadsereggel állunk szemben" - az IDF a támadásra is felkészült a libanoni határnál

A páncéltörő rakétákat nem fogja el Vaskupola.

A libanoni Hezbollah tagjai részt vesznek egy megemlékezéseken Bejrút egyik déli külvárosában. Kép: Anwar Amro/AFP/Getty Images


Miután Izrael részlegesen kivonult dél-Gázából, egyre több figyelem irányul az északi határára, és a libanoni terrorszervezet fenyegetéseire.

A libanoni határ mellett élő izraeli lakosok egyre jobban aggüdnak, különösen a Hezbollah egyre veszélyesebbnek tűnő jelentéseit hallva.

Toby Abutbul február 13-án éppen Kirját-Smona főutcáján haladt, Libanon határához közel, amikor az autója fedélzeti kamerája rögzítette, amint egy Hezbollah rakéta pár méterre landolt tőle.

"Éppen az utcákon vezettem a városban, és egy páncéltörő rakéta csapódott be előttem. Egyáltalán nem volt figyelmeztetés, még szirénát sem hallatam a közelgő rakéta miatt"

- emlékszik vissza.

A férfi ezután azonnal megállt, leparkolt az autójával, majd bekapcsolta a veszélyjelzőket, kiszállt, és autója mögé menekült. Másodpercekkel később egy második rakéta is becsapódott, amely megsebesített egy édesanyát és gyermekét. Ezután jöttek a szirénák.

"Azt hiszem, hogy Izrael és a Hezbollah háborúba fog sodródni."

- mondja Abutbul.

Az egykori Izraeli Védelmi Erők hírszerző tisztje, Sarit Zehavi, a Alma Kutató- és Oktatási Központ tagja, azt mondja:

"A Hezbollah más. A Hezbollah sokkal erősebb, sokkal több lőszerrel rendelkezik, pontosabb rakétákkal, és képes bejutni."

A több mint 3,000 rakéta mellett Zehavi azt mondja, hogy a Hezbollah először lőtt ki korszerűbb iráni gyártmányú fegyvereket is, beleértve az ALMAS-1 Páncéltörő Rakétát.

"Ezek hosszú repülésű, rövid hatótávolságú, nagyon pontos, nincsenek riasztások, a Vaskupola nem képes elfogni őket."

- részletete Zehavi.

"Terrorista szervezet helyett inkább egy terrorista hadsereggel állunk szemben.

- hangsúlyozta Zehavi, valamint hozzátette:

"Egy hadsereg, amely körülbelül 200 ezer különböző rakétával, drónnal, mozsarakkal rendelkezik, amelyek bárhová elérhetnek Izraelben,"

A Hezbollahnak állítólag mintegy 100 ezer harcosa van. A "Hezbollah dárdájának" nevezett elit egység a Radwan Erő, akár 3,000 harcost mozgósíthat Izrael északi határára történő behatolásra.

Zehavi rámutat:

"És mivel részt vettek a szíriai polgárháborúban, földi erőik sokkal profibbak, sokkal jobban felszereltek, és motiváltabbak a földi invázió végrehajtására, mert éveken át a Hezbollah mobilizálta őket, hogy ez a küldetésük."

Szerinte az IDF egyik fő kihívása egy teljes körű háborúban az lenne, hogy megpróbálja azonosítani a Hezbollah gyalogos katonáit és fegyverraktárait.

A reuters beszámolói szerint az izraeli hadsereg vasárnap bejelentette, hogy újabb lépést tett egy lehetséges háborúra való felkészülésben az északi fronton, ahol már hat hónapja tűzharcot folytat a libanoni Hezbollah nevű terrorszervezettel.

"Készültség a védelemről a támadásra való áttérésre" című nyilatkozatában a hadsereg közölte:

"A reguláris és tartalékos egységek parancsnokai felkészültek arra, hogy néhány óra alatt összehívják és felszereljék az összes szükséges katonát, és a frontvonalra szállítsák őket védekező és támadó feladatokra"

A szakértők szerint a hat-hét hónapon belül ki fog robbanni egy háború a Hezbollah és Izrael között.

(CBN)

Legfrissebb