Ugrás a tartalomra

USA: két év börtönre ítélték a 75 éves életpárti aktivistát

Romló egészségügyi állapota ellenére sem enyhítettek a büntetésen.

Kép forrása: LSNTV/YouTube

Romló egészségügyi állapota ellenére 24 hónap börtönre ítéltek egy 75 éves életvédő aktivistát pénteken, amiért részt vett egy 2020 októberi tüntetésen egy washingtoni abortuszklinika előtt.

Paulette Harlow-t a "klinikákhoz való szabad hozzáférésről" szóló törvény (Freedom of Access to Clinic Entrances, FACE) alapján ítélték el, amely tiltja az "erőszakos, fenyegető, károsító és akadályozó magatartást, amelynek célja a reproduktív egészségügyi szolgáltatások kereséséhez, megszerzéséhez vagy nyújtásához való jog megsértése, megfélemlítése vagy akadályozása".

A National Catholic Register szerint "jogellenes összeesküvéssel" is megvádolták, ami azt jelenti, amikor két vagy több személy szövetkezik egy másik személy bántalmazására, elnyomására, fenyegetésére vagy megfélemlítésére egy államban, területen, közösségben, birtokban vagy kerületben azáltal, hogy megakadályozzák vagy korlátozzák az őt, hogy az Alkotmány vagy az Egyesült Államok törvényei által biztosított jogok vagy előnyök gyakorlását élvezze."

Colleen Kollar-Kotelly, az Egyesült Államok Kolumbiai Kerületi Bíróságának bírája ítélte el Harlow-t. Ugyanez a bíró elnökölt és ítélte el a washingtoni Surgi-Clinic létesítménynél tartott tüntetés eredményeként bűnösnek talált másik nyolc tüntető mindegyikét.

Azonban néhány vádlott-társával ellentétben Harlow - egészségi állapota miatt - az ügyvédje, Allen Orenberg szerint házi őrizetben maradhatott az ítélethirdetésig.

A vádlott felesége, John a felesége egészségi állapota miatti aggodalmak miatt enyhítésért könyörgött.

"Úgy érzem, Paulette haldoklik"

- mondta a Live Action szerint.

"A szívem mélyén úgy érzem, hogy nehezen marad életben. ... Megpróbáltunk jó emberek lenni. Nagyon szeretem a feleségemet."

Orenberg a maga részéről azzal érvelt, hogy a börtön ártana Harlow-nak, megjegyezve védence állítólagos instabil állapotát.

"Nem tud tovább létezni támogatás, különösen a férje támogatása nélkül"

- mondta.

A felvételeken az látható, hogy az életpárti tüntetők egymás kezét fogva imádkoztak és énekeltek.

Joe Biden elnök igazságügyi minisztériuma pénteken a következő közleményt adta ki:

"Amint a tárgyaláson a bizonyítékokból kiderült, a vádlottak összeesküvésben vettek részt, hogy blokádot hozzanak létre a reproduktív egészségügyi klinikán, hogy megakadályozzák a klinikát abban, hogy reproduktív egészségügyi szolgáltatásokat nyújtson, és a betegeket abban, hogy azokhoz hozzájussanak".

A szövetségi ügynökség állításai szerint az életvédők "erőszakkal behatoltak a klinikára, és testük, bútoraik, láncaik és köteleik segítségével nekiláttak a klinika két ajtajának elzárásához".

A szövetségi ügyvéd azzal vádolta a hetvenéves nőt, hogy gyenge egészségi állapotát "ürügyként" próbálta felhasználni, hogy "elkerülje tettei következményeit".

(FW)

Legfrissebb