Ugrás a tartalomra

Drasztikusan csökkent a vallásosak száma a népszámlálás adatai szerint

A Hit Gyülekezete lett létszám tekintetében a 4. legnagyobb felekezet

A katolikus egyház által közétett népszámlálási kampány - Kép forrása: Facebook / Katolikus Egyház 

Szeptember 26.-án nyilvánosságra hozták a 2022-es népszámlálás adatait. A vallásosak száma több millióval csökkent, és a katolikusok száma is majdnem a felére csökkent az elmúlt húsz év alatt-írja a Hetek.


A népszámlálás projektvezetője, Kovács Marcell egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az adatokat a magas nemválaszolási arány is árnyalhatja. A tavalyi évben közel négy millió ember nem kívánt nyilatkozni a vallási hovatartozásáról, míg kicsivel több mint másfél millióan egyértelműen kijelentették, hogy nem vallásosak, a válaszadók 73 százaléka viszont vallásosnak mondta magát.

A vallásosak aránya így a teljes lakosságra nézve most először 50 százalék alá csökken.

A Hetek beszámolói szerint a történelmi felekezetek jelentős médiakampányt folytattak a népszámlálás idején arra bátorítva híveiket, hogy vallják be azt is, melyik felekezethez tartoznak. Ennek ellenére a római katolikus hívek száma nagyjából 2,7 millió fővel csökkent az elmúlt húsz év során. Ennél valamivel kisebb mértékben, de szintén csökkent a reformátusok száma, akik 42 és az evangélikusoké, akik 44 százalékkal vannak kevesebben az előző évekhez képest.

A népszámlálás felekezetekre vonatkozó adatai - Kulifai Máté / Facebook

2022-ben létszám szerint a Hit Gyülekezete lett a 4. legnagyobb felekezet az országban, amely a 2011-es adatokhoz képest 24 százalékos gyarapodást jelent.

A baptista az unitárius egyház és a Jehova tanúi továbbra is stabilan tartják magukat, a pünkösdi hívek száma viszont szintén csökkent. A nem keresztény vallások között viszont nagy mértékben nőtt a muszlimok és a buddhisták száma.

Legfrissebb