Ugrás a tartalomra

Döntöttek: anglia nem támogatja a pubertásblokkolók alkalmazását

Nem találtak elegendő bizonyítékot a pubertásblokkolók biztonságosságának alátámasztására.

Kép forrása: Freepik

Az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat közölte, hogy a nemi diszfóriában szenvedő gyermekek számára nem biztosít pubertásblokkoló gyógyszereket, kivéve, ha a gyógyszerek egy klinikai kísérlet részét képezik.


Az NHS England kedden tette meg a bejelentést, több hónapos kutatást és a Nemzeti Egészségügyi és Ellátási Kiválósági Intézet (NICE) által szolgáltatott bizonyítékok felülvizsgálatát követően.

"Az NHS England gondosan mérlegelte a NICE által végzett bizonyíték-felülvizsgálatot és az eddig rendelkezésre álló további közzétett bizonyítékokat"

- közölte az NHS szóvivője, a The Guardian szerint.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy nincs elegendő bizonyíték a pubertás blokkoló hormonok biztonságosságának vagy klinikai hatékonyságának alátámasztására ahhoz, hogy a kezelés jelenleg rutinszerűen elérhetővé váljon".

Maria Caulfield, az Egészségügyi és Szociális Ellátási Minisztérium parlamenti államtitkára méltatta az NHS eljárását, és "mérföldkőnek" nevezte a döntést.

"Üdvözöljük az NHS e mérföldkőnek számító döntését, hogy megszünteti a pubertásblokkolók rutinszerű felírását, valamint ezt az iránymutatást, amely elismeri, hogy az ellátásnak bizonyítékokon, klinikai szakértői véleményen és a gyermek legjobb érdekén kell alapulnia"

- mondta Caulfield a médiával megosztott nyilatkozatában.

Liz Truss volt miniszterelnök, aki továbbra is a parlament tagja, twitteren közölte, hogy támogatja az NHS döntését, és olyan jogszabályért fog küzdeni, amely kiterjeszti a tilalmat a magánszervezetekre is.

A Stonewall, egy brit LMBT érdekvédelmi csoport szerint az új szabály nem befolyásolja a jelenleg kezelés alatt álló kiskorúakat, de megakadályozhat még mintegy 8000 fiatalt abban, hogy elkezdje a pubertásblokkoló kúrát.

(CP)

Legfrissebb