0279 Ugrás a tartalomra

Donald Trump: "volt, amikor úgy gondoltam, hogy a kétállami megoldás működhet"

Úgy tűnik, meggondolta magát, és hangsúlyozta, hogy meg fogja védeni Izraelt.

Donald Trump elnök Jeruzsálemben 2017. május 23-án, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kíséretében. - Kép forrása: Mandel Ngan / AFP/Getty

Donald Trump volt elnök nemrég sokakat meglepett, amikor az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldása ellen foglalt állást. Ő az első amerikai vezető 30 év óta, aki ezt tette.

A Time magazinnak adott interjújában arról kérdezik a volt elnököt - aki korábban támogatta a palesztin állam létrehozását - hogy szerinte "az Izrael és a Hamász közötti háború eredménye egy kétállami megoldás kellene- e legyen az izraeliek és a palesztinok között?"

"A legtöbb ember azt hitte, hogy kétállami megoldás működni fog. Már nem vagyok benne biztos, hogy a kétállami megoldás működni fog."

- emlékezett vissza Trump.

"Minden nap változik a helyzet. Ha Izrael halad előre, akkor nem akarnak két államot. "

- tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a kétállami megoldásról, Trump kijelentette:

"Volt idő, amikor úgy gondoltam, hogy kétállami megoldás működhet. Most viszont úgy gondolom, hogy kétállami megoldás nagyon-nagyon nehéz lesz.

- jelentette ki Trump.

"Szerintem sokkal nehezebb lesz elérni. Négy évvel ezelőtt sokan voltak, akiknek tetszett az ötlet. Ma már sokkal kevesebben vannak, akiknek tetszik ez az ötlet."
"Mert a gyerekek felnőnek, és olyan szinten tanítják őket a zsidó emberek gyűlöletére, amit senki sem gondolt volna, hogy lehetséges."

- hangsúlyozta Trump, utalva egy "nagyon jó barátja", Sheldon Adelson, szavaira, aki elmondása szerint nagyon szerette és meg akarta védeni Izraelt, de úgy érezte, hogy a gyűlölet szintje miatt, amit a palesztinok a zsidók iránt tanúsítanak lehetetlen alkut kötni velük.

Trump továbbá kifejtette, hogy bár akkor nem értett vele egyet, de beismerte, hogy "eddig nem tévedett".

"Izraelhez nagyon hűséges voltam, hűségesebb, mint bármely más elnök. Többet tettem Izraelért, mint bármely más elnök. Igen, meg fogom védeni Izraelt."

- fejtette ki a volt elnök.

Trumpról elismerően nyilatkozott Bezalel Smotrich, izraeli pénzügyminiszter, aki gratulált neki "a világos szavaiért és azért, hogy visszatlépett a palesztin állam létrehozásának támogatásától".

A CBN News Tuly Weisz rabbival beszélgetett Trump Time-interjúja után. Weisz, az Izrael365 és egy másik, Keep God's Land nevű szervezet alapítója szintén üdvözölte Trump nyilatkozatát. Elmondta, miért nem fog működni a kétállami megoldás, és miért fontos, hogy keresztények és zsidók együtt dolgozzanak Júdea és Szamária, a Biblia földjének megerősítésén.

(CBN, Time)

Legfrissebb