Ugrás a tartalomra

Diktatúra Brüsszelben? - Deák Dániel

A Világnézet című műsorunkban Deák Dániellel beszélgettünk a brüsszeli eseményekről.

Deák Dániel

A Hit Rádió legfrissebb adásában Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője beszélt arról, hogy a Brüsszel polgármestere miért akarta betiltani a békepárti Nemzeti Konzervativizmus Konferencia rendezvényét, amelyen Orbán Viktor is felszólalt volna.

Jogállamisági aggályok
A jogállamisági kérdésekben Brüsszel elmondása szerint nem tekinthető életképesnek, amint azt az események is alátámasztják. A szervezők és a résztvevők elleni nyomásgyakorlás a jogállamiság és demokrácia alapelveit sérti.

"Ezek az események egyértelműen azt mutatják, hogy a legalapvetőbb európai értékeket sem tartják tiszteletben Brüsszelben. "

- világított rá Deák Dániel.

A konferencia politikai jelentősége
A rendezvény jelentős politikai figyelmet kapott, ami paradox módon még több embert értesített az eseményről, ezáltal elősegítve annak ügyét.

"Ez pozitív hatással lesz a jobboldal ügyére, hiszen nagyon komoly figyelem kapott most mindaz, ami történt."

- emelte ki Deák Dániel.

Jövőbeli előrejelzések
A történtek hatására szakértőnk szerint várhatóan erősödni fog a jobboldali politikai erő Európában, aminek eredményeként kevésbé valószínű, hogy hasonló esetek ismétlődnek meg. Deák továbá hangsúlyozta, hogy Brüsszelben mindig az a vád éri Magyarországot, hogy nincs jogállam és sérül a demokrácia.

"Hát kérem, hogyha tényleg Magyarországon ilyen történne, akkor abból világbotrány lenne, és joggal mondanák azt, hogy nincsen jogállam... pont pár hete tartottak egy több tízezres ellenzéki tiltakozást, semmi olyan jelen volt, hogy azt be akarnák tiltani, meg próbálnák ellehetetleníteni"

- fejtette ki Deák Dániel.

Legfrissebb