Ugrás a tartalomra

Dél-afrikai szervezetek pénzelik a Hamászt?

Jótékonysági célokra hivatkozva gyűjtenek a terrorszervezet számára.

A dél-afrikai Standard Bank irodaháza. Kép forrása: africa.com

A Jerusalem Post kutatása feltárta, hogy a jelek szerint több dél-afrikai szervezet hálózata mélyen érintett a Hamász finanszírozásában.


A The Jerusalem Post munkatársai és több forrás által végzett kutatás feltárta, hogy a jelek szerint több dél-afrikai szervezet hálózata mélyen részt vesz a Hamász tevékenységének finanszírozásában az Al-Quds Alapítványon keresztül, amely nagy helyi dél-afrikai bankokban bejegyzett számlákat használ: Standard Bank, Nedbank és Absa.

Az Al-Quds International Foundationt (más néven Al-Quds International Institute vagy QII) 2001-ben alapították Bejrútban a Hamász tagjai, hogy jótékonysági célokra hivatkozva pénzt gyűjtsenek a terrorszervezet számára.

Az alapítványt ma Hamid bin Abdullah Al-Ahmar sejk vezeti, egy Törökországban élő jemeni üzletember, aki a jemeni Al-Islah párt egyik vezető alakja, amely a Muzulmán Testvériség mozgalom politikai mellékága az országban.

Az amerikai pénzügyminisztérium még 2012-ben szankciókkal sújtotta az alapítványt, mivel az "a Hamász irányítása alatt áll és a Hamász nevében jár el", Izrael pedig már 2009-ben hasonló okokból betiltotta az alapítványt.

Az Egyesült Államok és Izrael szankciói ellenére az alapítvány világszerte folytatja tevékenységét, és különböző országokban mintegy tizenhárom fiókkal rendelkezik, amelyek néha különböző neveket viselnek. Dél-Afrikában is létezik egy bejegyzett szervezet "Al-Quds Foundation SA" néven, amely új weboldalán nyíltan bevallja, hogy "az Al-Quds alapítvány libanoni székhelyű fiókja".

A Hamsáz nevű terrorszervezet egyik terroristája fegyverrel a kezében. - Kép forrása: Indiatoday/Getty

A szervezet maga is büszkélkedik adománygyűjtő tevékenységével, azt állítva, hogy a pénzt a gázai rászorulóknak juttatják el.

Úgy tűnik, hogy az Al-Quds Alapítvány dél-afrikai részlege akadályba ütközik, amikor a Hamásznak szánt pénzeszközök átutalásáról van szó - mondta egy forrás. Az alapítványon belüli egyik kapcsolattartót elérve a szóvivő megjegyezte, hogy az Al-Quds Alapítvány Absa bankban nyilvántartott bankszámlájával "némi probléma" volt, ezért a külföldről érkező pénzek átvételéhez egy másik csoporthoz tartozó számlát használtak helyette, amelyet Baitul Maqdis Alapítványnak neveztek el.

A Baitul Maqdis Alapítvány állítása szerint egy bejegyzett nonprofit szervezet, azonban a hivatalos nyilvántartásokban nem találni ilyen nevű vagy számmal rendelkező szervezetet, csak egy szinte üres Facebook oldal létezik ezen a néven, amely antiszemita és ahistorikus összeesküvés-elméleteket terjesztett, például zsidó szélsőségeseket hibáztatott egy keresztény zarándok 1969-es kísérletéért, aki fel akarta gyújtani az Al-Aksza mecsetet, és hamis idézeteket tulajdonított izraeli vezetőknek állítólagos jeruzsálemi tervekkel kapcsolatban.

A Baitul Maqdis (vagy Bayt Al-Maqdis) név egyébként Jeruzsálem másik, hagyományos iszlám neve a közismertebb Al-Quds mellett.

Ez azt jelenti, hogy durva fordításban mindkét szervezet Jeruzsálemi Alapítványként hivatkozik magára.

Érdemes megemlíteni, hogy mindhárom bank Dél-Afrika négy legnagyobb bankja között szerepel a vagyonát tekintve, a Standard Bank pedig a lista élén áll, nagyjából 170 ezer millió dollár értékű irodákkal, együttműködésekkel és banki részesedésekkel az Egyesült Királyságban, Argentínában, Törökországban és az egész afrikai kontinensen.

A Hezbollah nevű terrorszervezet terroristái. - Kép forrása: idf.il


Egy forrás szerint Hamid al-Ahmar sejk felelős a Dél-Afrikából a Hamászhoz kötődő csoport libanoni központjába irányuló tranzakciók teljes lebonyolításáért. Ő egy prominens üzletember a jemeni Szanaából. Al-Ahmar egy nappal a Hamász mészárlása után felszólította a jemeni hutikat, hogy nyújtsanak segítséget a palesztinoknak, 2006-ban pedig gratulált a Hamásznak a gázai palesztin választásokon aratott győzelméhez, és ebből az alkalomból 1 millió dollárt adományozott egy közös palesztin- jemeni vállalatnak.

Legfrissebb