Ugrás a tartalomra

Dánia: a Hamászhoz köthető gyanúsítottakat tartóztattak le a hatóságok

Két embert letartóztattak, négy másik ellen terrorizmus miatt nyomoznak.

Egy dán rendőr áll őrt a bíróság előtt a koppenhágai Frederiksbergben az alkotmánybírósági tárgyaláson 2023. december 14-én. Kép forrása: AFP

Az európai hatóságok letartóztatták a Hamászhoz állítólagosan kötődő gyanúsítottakat, akik zsidókat akartak ölni. - írja a Christian Post.

A dán rendőrség őrizetbe vette a gyanúsítottakat, akik állítólag a Hamásszal együttműködve zsidók meggyilkolását tervezték Európában. Az esetet a holland és német hatóságok követték, akik a Hamász állítólagos tagjait tartóztatták le hasonló támadások tervezése miatt.

Amint arról a CBS News pénteken beszámolt, egy ügyész megerősítette, hogy a dániai hatóságok két embert letartóztattak, négy másik ellen pedig terrorizmus miatt nyomoznak. Az őrizetbe vett gyanúsítottak január 9-ig előzetes letartóztatásban maradnak, de a csatorna nem tudta megerősíteni a másik négy gyanúsított hollétét.

A dán külügyi hírszerző szolgálat csütörtökön éves értékelésében azt mondta, hogy

"az Izrael és a Hamász közötti háború ismét megmutatta, hogy a megoldatlan konfliktusok Európa közvetlen térségében gyorsan eszkalálódhatnak és széles körű regionális instabilitást okozhatnak"

- jelentette a csatorna.

Flemming Drejer, a dán biztonsági és hírszerző szolgálat operatív vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendőrség "különös figyelmet" fordított az elmúlt időszakban a zsidó intézményekre.

Hozzátette, hogy a letartóztatott személyek külföldön tartózkodtak, és egy hálózathoz tartóztak. A gyanúsítottak letartóztatását külföldi partnerekkel együttműködve hajtották végre.

Az izraeli Moszad kémügynökség és a Shin Bét biztonsági szolgálat közös csütörtöki közleménye szerint a dániai bűnüldöző szervek által letartóztatott személyek a Hamász nevében cselekedtek.

A közös nyilatkozat hozzátette, hogy letartóztatásukkal "meghiúsítottak egy olyan támadást, amelynek célja ártatlan civilek megölése volt európai földön".

A kémügynökség és a biztonsági szolgálat közölte, hogy az elmúlt években a Hamász azon dolgozott, hogy kiterjessze műveleti kapacitásait, hogy még több izraelit, zsidót és nyugati célpontot támadhasson, és ez a törekvés az Izrael elleni október 7-i támadás óta csak fokozódott.

"A Hamász terrorszervezet fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy halálos műveleteit kiterjessze Európára, és ezáltal fenyegetést jelentsen ezen országok belbiztonságára"

- áll az izraeli miniszterelnöki hivatal által kiadott közleményben.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, az Európai Unió csúcstalálkozóján részt véve kijelentette, hogy a helyzet "rendkívül súlyos".

"Természetesen teljesen elfogadhatatlan Izraellel és Gázával kapcsolatban, hogy van valaki, aki egy konfliktust valahol máshol a világon átvisz a dán társadalomba"

- mondta.

Legfrissebb