Ugrás a tartalomra

Dagesztán: legalább 20 ember vesztette életét a fegyveres támadás során

Derbentben egy zsinagógát is felgyújtottak, ahol egy ősi zsidó közösség él.

A Derbentben található zsinagógát is felgyújtották. - Kép forrása: Telegram/ REUTERS

A terroristák templomokat és zsinagógákat vettek célba, egy pap torkát elvágták, valamint további 19 rendőrt és civilt öltek meg, és többen megsebesültek; Oroszország szerint Ukrajna állhat a támadás hátterében, az ISIS nem vállalta a felelősséget.

Legalább 20 ember meghalt a vasárnapi terrortámadás következtében az oroszországi Dagesztánban, egy többségében muzulmán régióban. Oroszország bejelentette, hogy hat terroristát likvidáltak és több embert letartóztattak, de hivatalos adatokat nem közölt, hogy hány terrorista vett részt a támadásban.

A terroristák felgyújtottak egy zsinagógát és egy templomot, és legalább 20 embert megöltek, köztök egy 66 éves papot, akinek elvágták a torkát. Ezzel egyidejűleg terroristák tüzet nyitottak egy rendőrőrsre, valamint megtámadtak egy templomot és egy zsinagógát a 125 kilométerre északra fekvő Mahacskala városában. A jelentések szerint a terroristák mindkét esetben Molotov-koktélokat dobtak a zsinagógákra és felgyújtották azokat.

Derbentben a fegyveresek közül néhányan elbarikádozták magukat a város egyik épületében, és néhány óra elteltével a hatóságok jelentése szerint a biztonsági erők likvidálták őket. Mahacskalában a templom közelében hosszan tartó tűzharc alakult ki a terroristák és a rendőrség között. A harcok éjszakába nyúlóan zajlottak a két fél között, de Oroszország később bejelentette, hogy a terroristákat megölték.

"Ez egy tragikus nap Dagesztán és az egész ország számára"

- mondta Szergej Melikov dagesztáni kormányzó, aki Derbentben meglátogatta a leégett zsinagógát. Azt állította, hogy külföldi szervek vettek részt a támadás kitervelésében - de bizonyítékot nem szolgáltatott.

"Értjük, hogy kik állnak a terrortámadások szervezése mögött, és milyen célt követtek"

- tette hozzá.

Az ukrajnai háború közepette Melikov ukrán részvételre utalt, és azt mondta:

"A háború a mi otthonunkba is eljut. Eddig is éreztük - de ma szembesültünk is vele"

- fejtette ki.

Melikov elmondta, hogy a hatóságok levadásszák a szunnyadó sejtek minden tagját, akik a támadásokat tervezték, többek között külföldön is.

Márciusban, a moszkvai terrortámadás után Vlagyimir Putyin elnök utalt arra, hogy Kijev is részt vett a támadás kitervelésében, annak ellenére, hogy az ISIS magára vállalta a felelősséget. Melikovhoz hasonlóan egy dagesztáni orosz törvényhozó is Ukrajnát tette felelőssé a támadásért, kijelentve:

"Kétségtelen, hogy a támadások Ukrajna és a NATO hírszerző szolgálataihoz kapcsolódnak".

Melikovhoz hasonlóan ő sem szolgáltatott bizonyítékot állítása alátámasztására.

Derbentben, ahol a zsinagógát megtámadták, egy ősi zsidó közösség él, amely a múltban is célpontja volt terrortámadásoknak.

2013-ban Derbentben lelőtték és súlyosan megsebesítették a város egyik Chábád küldöttjét, Ovadia Iszakov rabbit. Két hónappal később Oroszország bejelentette, hogy megölt öt terrorizmussal gyanúsított személyt, köztük Sharif Ahmadovot, akit Iszakov lelövésével gyanúsítottak.

Dagesztán Grúziával, Azerbajdzsánnal és a Kaszpi-tengerrel határos, és lakosságának mintegy 90 százaléka muzulmán. A gázai háború kitörése után Dagesztánban több merényletkísérlet is történt zsidók és izraeliek ellen. Októberben palesztin zászlókat lengető randalírozók betörték a mahacskalai repülőtérre, hogy zsidó utasokat keressenek egy Tel-Avivból érkező járaton.

(Ynet)

Legfrissebb