Ugrás a tartalomra

"Csak imát kérünk, semmi többet" - több mint 80 keresztény vált támadás áldozatává Kongóban

2023 végéig országszerte mintegy 6,9 millió ember kényszerült elhagyni otthonát.

A támadások után gyorsan eltemetik az áldozatokat – Kongói Demokratikus Köztársaság, 2024. június. - Kép forrása: Open Doors Magyarország

A kongói Maszau település lakói június 4-én arra ébredtek, hogy falujuk lángokban áll. Ezen a napon fegyveresek felgyújtottak nyolc házat, és megöltek tíz férfit és hat nőt. De ez csak a vérontás kezdete volt az ország keleti részén.

Az Open Doors munkatársa elmondta, hogy június 4-10 között Észak-Kivu tartományban legalább nyolcvan keresztény vesztette életét fegyveresek mulatozásának következményeként. A halálos támadást június 7-én másik követte, amikor fegyveresek ötven keresztényt öltek meg Maszalszában, Mahihiban és Kemében. - számol be a Open Doors.

A támadások arra a fegyveres felkelésre vezethetők vissza, amit az ADF (Allied Democratic Forces; Demokratikus Erők Szövetsége) nevű iszlám szélsőségesek vezetnek. Kongónak hivatalosan 95 százaléka keresztény, és az ADF az erőszakos cselekményeiről nevezetes, amiket elsősorban Jézus követőivel szemben követ el.

A jelentések szerint ez a csoport az Iszlám Állammal szövetséges, és az Iszlám Állam honlapja alapján a támadások célpontjai az egyik héten a keresztények voltak.

„Megértettük, hogy az ADF célkitűzése, hogy mindenki muszlimmá váljon”

– mondta Kambale Aristote lelkész a CECA20 gyülekezetből.

„Ez igen súlyos támadás volt.”

Aristote lelkész a június 7-i eseményekről elmondta az Open Doors munkatársának:

„Az ADF több mint 50 keresztényt ölt meg, faházaikat felgyújtva benn égtek.”

Az 50 áldozat keresztény gyülekezetek tagja volt, többek közt baptista, evangélikál és katolikus közösségekből. A földjeiken dolgoztak, amikor kegyetlenül lemészárolták őket bozótvágókkal és lőfegyverekkel. Mások a házukban égtek halálra.

De a szélsőséges csoportok nem fejezték be itt. Másnap reggel 8 körül Makodu falut is meglepték, ahol épp falusi ünnepséget tartottak. A szélsőségesek 13 keresztényt öltek meg, némelyeket megkéseltek, más menekülőket lelőttek. Aztán június 10-én a fegyveresek Maszuku faluját vették célba, felgyújtva a házakat. Az erőszak a közeli Kabewe falu környékén folytatódott, sőt még szörnyűbb formát öltött. Itt Kitsa lelkipásztornak, a helyi evangélikál gyülekezet vezetőjének két gyermekét megölték.

Aristote lelkész becslése szerint az utóbbi támadássorozat halálos áldozatainak száma 80-nál több keresztény lehet, mivel többen még mindig nem kerültek elő. Imádságot kér a testvérektől világszerte.

„Csak imádságot kérünk, semmi többet. Kérjük a keresztényeket, hogy folytassák a közbenjárást értünk.”

Jo Newhouse*, az Open Doors Fekete-Afrikai szóvivője megjegyzi, hogy a támadások stratégiailag időzítettek. A szaporodó támadásokra akkor kerül sor, amikor a keresztény földművesek az aratásra készülnek. Így sok család nem képes fenntartani magát, és a menekülés hatással van a keresztény családok megélhetésére, akiknek ismeretlen helyre kell költözniük.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a támadások annak ellenére folytatódnak, hogy három éve katonai alakulat jött létre a kongói és ugandai kormány által az ADF ellen. 2023 végéig országszerte mintegy 6,9 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, elsősorban a keleti tartományokban.

„Az Open Doors felszólítja a nemzetközi szervezeteket, hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a kongói kormány hatékonyan védelmezze az érintett közösségeket, és hogy mindazok megkapják a szükséges segítséget, akik lakóhelyük elhagyására kényszerültek”

– mondta Newhouse.

A Kongói Demokratikus Köztársaság jelenleg a támadások miatt különösen veszélyes hely keresztények számára. Az ország a 41. helyre került az Open Doors 2024-es listáján. Áttanulmányozva az éves beszámolókat megállapítható, hogy Fekete-Afrika a leghalálosabb hely Jézus követői számára.

A cikk az Open Doors Magyarország közreműködésével készült.

Legfrissebb