Ugrás a tartalomra

Civileket kínozhattak módszeresen a palesztinok egy jogi csoport jelentése szerint

Egy nemzetközi emberi jogi csoport szerint a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő palesztin vezetők emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésében lehetnek bűnösek, mert a szervezet szerint szisztematikusan kínozták a másként gondolkodókat.

Photo by Ömer Yıldız / Unsplash

A Human Rights Watch vádakat fogalmazott meg az ENSZ Kínzás Elleni Bizottságának benyújtott jelentésében.

A jelentés szerint a palesztin biztonsági erők, beleértve a Hamász terrorcsoportot, „magánzárkát és verést alkalmaznak, beleértve a lábkorbácsolást is és a fogvatartottakat hosszan tartó fájdalmas stresszhelyzetekbe kényszerítik, beleértve azt, hogy karjukat kábelekkel vagy kötéllel a hátuk mögé emelik, hogy megbüntessék és megfélemlítsék a kritikusokat és az ellenkezőket és hogy vallomásokat szedjenek ki belőlük”

A vádak egy évvel Nizar Banatnak, egy prominens palesztin aktivistának és a Palesztin Hatóság (PA) kritikusának halála után érkeznek. Bánát családja szerint a PA biztonsági erői betörtek az otthonába, vasrudakkal megverték Bánátot, majd letartóztatták. Később letartóztatásban halt meg, hetekig tartó jelentős tiltakozásokat indítva el a Ciszjordánia egyes részein – a bibliai Júdeát és Szamáriát igazgató PA ellen.

A Human Rights Watch szerint a hatóság még nem jelölte meg a biztonsági erőit, amelyek felelősek Bánát haláláért.

A csoport a palesztin tisztségviselőket azzal is vádolja, hogy letartóztattak civileket, akik az incidens ellen tiltakoztak.

„A palesztin nép elnyomásának kritikus részét képezik a Palesztin Hatóság és a Hamász által elkövetett szisztematikus visszaélések.”

-mondta Omar Shakir, a Human Rights Watch izraeli és palesztinai igazgatója.

2021-ben az Emberi Jogok Független Bizottsága nevű palesztin jogvédő csoport „252 panaszt kapott kínzás és rossz bánásmód miatt a ciszjordániai palesztin hatóságok ellen, és 193 panaszt a gázai Hamász hatóságai ellen”

– áll a jelentésben.

Négy évvel ezelőtt a CBN News interjút készített olyan palesztinokkal, akik részt vettek az izraeliek elleni terrortámadások megállításában, majd a Palesztin Hatóság megkínozta őket.

(CBN)

Legfrissebb