Ugrás a tartalomra

New York: ítélet született a Trump elleni perben

Trump szerint a végső döntést úgyis a választók hozzák majd November 5-én.

Kép forrása: Euronews/AP

Egy New York-i esküdtszék ítéletet hozott Donald Trump, volt amerikai elnök történelmi jelentőségű perében, bűnösnek nyilvánítva őt üzleti feljegyzések hamisításában, mind a 34 vádpontban elítélve őt.

A mérföldkőnek számító ítélethirdetés után Trump a médiához és a nyilvánossághoz szólva azt mondta, hogy az igazi ítéletet a választók fogják meghozni novemberben.

"Ez egy szégyen volt. Ez egy manipulált tárgyalás volt egy korrupt, összeférhetetlen bíró által. Ez egy manipulált per, egy szégyen. Nem adtak nekünk lehetőséget a helyszín megváltoztatására. Ebben a körzetben, ezen a területen 5 vagy 6 százalékon álltunk. Ez egy manipulált, szégyenletes per volt"

- mondta Trump.

"Az igazi ítéletet november 5-én fogják meghozni az emberek, és ők tudják, mi történt itt".

Bradley Jacob, a Regent Egyetem jogi karának dékánhelyettese a CBN Newsnak elmondta, hogy meglepte az ítélet, mert az ügy kritikus, megválaszolatlan jogi kérdéseket tartalmaz.

Szerinte a Trump elítélésének indoklása gyenge volt, mert technikailag nem követhette volna el a "hallgatási pénz" bűncselekményt anélkül, hogy egyidejűleg ne vádolták volna meg a szövetségi törvények megsértésével is, de nem így történt.

"Ahhoz, hogy ez egy életképes büntetőügy legyen, egy bűncselekményhez kellett kapcsolódnia - a hallgatási pénz 'elrejtésére' tett erőfeszítést egy másik bűncselekmény elkövetése során kellett felhasználni"

- magyarázta.

"Nem volt világos, hogy a bíróság mit fog ezzel kezdeni, mert a másik bűncselekmény valamilyen szövetségi választási csalás bűncselekménye lenne, amellyel viszont nem vádolták meg Trump urat."

Trumpot azzala vádolták, hogy a 2016-os választások előtt eltussolta a Stormy Daniels pornószínésznőnek kifizetett, úgynevezett "hallgatási pénzt".

Trump tagadja, hogy viszonya lett volna a színésznővel, és minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Trump az ítélethirdetés előtt azt mondta:

"Az egész világ figyel, és ez egy nagyon szomorú nap New York számára. Már két ilyen peren is túl vagyok, két ugyanolyan bíróval. Minden bejött. Az egészet megbundázták. Az egész rendszer manipulált."

Az ítélethirdetés után Franklin Graham evangélista és a Samaritan's Purse vezérigazgatója üzenetet tett közzé az Igazság elnevezésű közösségi oldalon, amelyben ez állt:

"Országunk válaszúthoz érkezett. Amit ma láttunk, az még soha nem történt meg, és azt hiszem, az amerikaiak többségében ez kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy bízhatunk-e a jogrendszerünkben."

- fejtette ki Graham, valamint hozzátette:

"Imádkozzunk nemzetünkért, Isten kezének vezetéséért, hogy ez a köztársaság egy nemzet legyen Isten alatt, szabadsággal és igazságossággal mindenki számára".

Az ítélethirdetés után a Trump-kampány arról számolt be, hogy a honlapjának adományozási oldala összeomlott a nagy forgalom miatt.

Juan Merchan bíró július 11-re tűzte ki az ítélethirdetés időpontját, mindössze néhány nappal azelőtt, hogy a volt elnök a tervek szerint hivatalosan is átveszi a republikánus elnökjelöltséget.

(CBN)

Legfrissebb