Ugrás a tartalomra

Botrány: összedolgoztak a Hamásszal a CNN és az AP újságírói?

Miért voltak már kora reggel a támadás helyszínén?

Lelkesen tudósítanak a túszok foglyul ejtéséről a CNN és az AP fotóriporterei az Október 7- i támadás helyszínén.

Több újságíró már kora reggel jelen volt a támadás helyszínén, ahol fényképeken rögzítették a Hamász terroristái által végrehajtott brutális mészárlást. Vajon előre tudtak a támadásról?

Úgy tűnik, Október 7-én nem a Hamász terroristái voltak az egyetlenek, akik dokumentálták azokat a háborús bűnöket, amelyeket a Dél-Izraelben végrehajtott halálos ámokfutásuk során követtek el. A szörnyűségeik egy részét az Associated Press és a Reuters hírügynökségeknek dolgozó gázai fotóriporterek örökítették meg, akik már kora reggel jelen voltak a határnál, amely komoly etikai kérdéseket vet fel.

"Mit kerestek ott ilyen korán egy olyan napon, amely egyébként egy csendes szombat reggel lett volna? Összedolgoztak a Hamásszal?"

- teszi fel a kérdést az Honest Reporting nevű hírportál.

Hassan Eslaiah kép riportja, ahogyan a terroristák MÉG A TÁMADÁS ELŐTT átlépik az izraeli határt. Mit keresett ott?

A CNN-nek és a New York Times-nak dolgozó szabadúszó fotóriporterek a lincselésről, emberrablásról és egy izraeli kibuc megrohamozásáról készült képek alapján úgy tűnik, hogy a határt nemcsak fizikailag, hanem újságírói szempontból is átlépték.

Az alábbi posztban Hassan Eslaiah látható Yahya Sinwarral, a Hamász által végrehajtott terrorcselekmény kitervelőjével.


A beszámolók szerint négy név van feltüntetve forrásként az AP által a Hamász támadásáról közzétett fotóin:

Hassan Eslaiah,
Yousef Masoud,
Ali Mahmud és
Hatem Ali.

Eslaiah, a CNN-nek is dolgozó szabadúszó, aki átkelt a határon, lefotózott egy égő izraeli tankot, majd megörökítette a Kfar Azza Kibbutzba behatoló betolakodókat.

Az HonestReporting megszerezte Eslaiah X-en közzétett, mára már eltávolított tweetjeiről készült képernyőfotókat, amelyekben egy izraeli tank előtt állva fotózta le magát. Nem viselt sem sajtómellényt, sem sisakot:

"Élőben a Gázai övezet településeinek belsejéből"

- áll a poszt szövegében.

És íme egy cikk, amelyben a különböző források Eslaiah fényképeit használták fel a Kfar Azza Kibucban végrahajtott mészárlásról:

A helyszínen jelen volt Masoud is, aki a The New York Timesnak is dolgozik, aki szintén tankokról készített fotót, miután átlépett a határon, Ali Mahmud és Hatem Ali pedig a Hamász terroristái által végrehajtott brutális emberrablásokat örökítette meg. Mahmud kapta lencsevégre például a kisteherautót, amelyen a német-izraeli énekesnő, Shani Louk holttestét szállították.

Az alábbi videón pedig Hassan Ashiq látható, a CNN és az AP újságírója egy Facebookon rögzített élő videóban , úton a támadás helyszínére, független újságíróként kézigránáttal a kezében.

FRISSÍTÉS


A cikk megjelenése után az Associated Press szóvivője tagadta, hogy előre tudott volna a támadásról.

"Az Associated Pressnek nem volt tudomása az október 7-i támadásokról, mielőtt azok megtörténtek volna"

- mondta Nicole Meir a Daily Wire beszámolói szerint.

"Az AP szerepe az, hogy információt gyűjtsön a világ minden táján bekövetkező rendkívüli hírekről, bárhol is történjenek, még akkor is, ha ezek az események szörnyűek és tömeges áldozatokkal járnak. Az AP világszerte, így Gázában is szabadúszó munkatársak által készített képeket használ"

-magyarázta a szóvivő.

A Ynet News szerint a CNN felfüggesztette a kapcsolatot Eslaiah-val, a Reuters és a The New York Times még nem válaszolt a média megkeresésére.

Az izraeli Miniszterelnöki Hivatal Közszolgálati Diplomácia Igazgatósága közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy szigorú vizsgálat alá veti a Hamász atrocitásairól tudósító újságírók ügyét, akiket az "az emberiség elleni bűncselekmények cinkosainak" nevezett. A közlemény hozzátette, hogy az izraeli kormány sajtóhivatala hivatalos panaszt küldött, amelyben magyarázatot és "azonnali intézkedést" követel az érintett médiumoktól.

A Jeruzsálemi Újságírók Szövetsége pedig felszólította az érintett nemzetközi médiumokat, hogy indítsanak alapos vizsgálatot a leleplezésből fakadó kérdésekben.Legfrissebb