Ugrás a tartalomra

Botrány a CEU diplomaosztóján: Izrael ellen tüntettek a gender szakos hallgatók

A tüntetők közül néhányan Izrael megsemmisítését követelték, és "népírtásban való bűnrészességgel" vádolták az egyetem vezetését.

Kép forrása: YouTube

Az Index és a Mandiner beszámolói szerint a gender szakos hallgatók palesztin sálakban vonultak fel a a bécsi Közép-európai Egyetem (CEU) diplomaosztóján, akik azzal vádolták a CEU tanárait, hogy összejátszanak a zsidó állammal.

A gender szakos diákok közül sokan palesztin sálat viseltek, előkerült egy palesztin zászló is, valamint egy molinó, amin a következő felirat volt olvasható: "CEU Open Society = Genocidal Complicity" (CEU Nyitott Társadalom = Népirtásban való bűnrészesség). - számol be az Index.

Több tüntető Izrael megsemmisítését követelte, és az egyetem vezetését azzal vádolták, hogy egy „népirtást” támogatnak, ha nem bojkottálják az izraeli intézményeket.

A több mint két órás ünnepséget a CEU élőben közvetítette, amely egy ideig elérhető volt a YouTubeon, majd leszedték. Az első bekiabálások és közbeszólások már Tim Crane, a CEU professzorának nyitóbeszédénél megkezdődtek. Amikor a professzor egy korábbi diákját hívta a pulpitushoz, és a volt diák, Gabriela Manuli arról beszélt, hogy Budapest már nem olyan, mint amikor még ott volt a CEU, a diákok skandálásba kezdtek, majd a professzor felszólította őket, hogy viselkedjenek.

A CEU néhány héttel ezelőtt fejezte be végleg a felsőoktatási tevékenységét Magyarországon, miután már jó ideje nem vettek fel hallgatót a magyar akkreditációjú programokra. Ennek hátterében a magyar felsőoktatási törvény módosítása állt, melynek következtében a CEU 2019 januárjától nem vehetett fel új diákokat a budapesti kampuszára, így az azóta az egyetemre jelentkező diákok Bécsben kezdték meg tanulmányaikat a CEU amerikai és osztrák akkreditált képzésein.

A bécsi diplomaosztó ünnepi beszédének szónoka, Julia Gugerli Lazos, felszólalását a palesztin ügynek szentelte, és felhívta a figyelmet arra, hogy miközben ők ünnepelnek, diákok ezrei halnak meg Gázában. Beszédében kritizálta a CEU vezetőségét, amiért nem állt ki az „Izrael által elkövetett népirtás” ellen. A CEU megtartotta kapcsolatait az izraeli egyetemekkel és cégekkel.

Az osztrák Zsidó Diákszövetség korábban arról számolt be, hogy az egyetemen Izrael-ellenes hangulat uralkodik, és „a zsidó államot démonizálják”. A CEU-n voltak tanárok, akik október 7. után, még az izraeli hadsereg bevonulása előtt kiadtak egy Izraelt elítélő nyilatkozatot. A nyilatkozat elítélte Izraelt, és kijelentette, hogy az eseményeket „kontextusban” kell vizsgálni, továbbá Palesztina ügyét feminista ügynek nevezték. Lazos szerint a CEU professzorai „kollaborálnak” cionista intézményekkel.

Felszólította a diplomázókat, hogy ne fogjanak kezet a rektorral, amikor feljönnek a színpadra; többen eszerint cselekedtek.

Az eseményen az egyik diplomázó eltolta a mikrofon elől a gender szak vezetőjét, Nadia Jones-Gailanit – aki mellesleg szintén aláírta az Irael-ellenes nyilatkozatot–, és egyperces megemlékezést kért az egybegyűltektől.

"Faltól falig le kell omlania a cionizmusnak!"

– kiáltotta egyikük.

Soros György azon amerikai milliárdosok között volt, akik nagy összegekkel támogatták az amerikai kampuszokon felvonuló palesztin tüntetőket. A Columbia Egyetemen és más egyetemeken zajló tüntetéseket támogató két főszervező a Jewish Voice for Peace és az IfNotNow volt. Mindkettőt a Tides Alapítvány támogatja, amelyet Soros György alapított – jegyzi meg a Mandiner.

A CEU diplomaosztóján az események a Nyílt Társadalom Díj átadóján tetőztek, ahol félbeszakították a kitüntetést elnyerő Julia Ebner radikalizmuskutatót, aki párbeszédet próbált kialakítani a tüntetőkkel.

A CEU diplomaosztójának botrányos eseménysorai az amerikai egyetemeken zajló tüntetésekhez hasonlóak, ahol diákok tömegei tüntettek az Egyesült Államok Izrael-politikája és a zsidó állam Hamásszal szembeni háborúja ellen. Több egyetemen antiszemita rigmusok, az október 7-én végrehajtott mészárlást éltető felszólalások és globális intifádára való felhívások is elhangzottak. Az Egyesült Államok legnívósabb egyetemein több héten keresztül tartottak tüntetéseket a magukat palesztinbarátnak nevező diákok. Több kampuszon is rendőri beavatkozásra volt szükség, miközben a nyugat-európai egyetemeket is próbálták megbénítani a palesztinpárti tüntetők.

(Index, Mandiner)

Legfrissebb