Ugrás a tartalomra

Biológiával ellentétes felvilágosító anyagok miatt aggódnak a szülők Norvégiában

“A nemek nem csak lányokat és fiúkat jelentenek"

Photo by Mark König / Unsplash

Keresztény szülök egy csoportja fejezte ki aggodalmát hatodikos gyermekeik “felvilágosító kurzusaival” kapcsolatosan Norvégiában. A gyerekek a tematikus hetek alkalmából tanultak egy héten keresztül a szexualitásról.

A tanév hatodik hetében megrendezésre kerülő programot a Sex og Politikk nevű civil szervezet kínálta fel egy norvég általános iskolában. A program a "6. hét" nevet viseli és a szervezet azt nyilatkozta, hogy segíteni akar a tanároknak  megvalósítani az előírt tantervet, amely szerint a tanulóknak a 4. osztály után beszélniük kell a nemi identitásról és az emberi reprodukcióról. Tanulniuk kell továbbá a határaikról, az erőszakról és a szexuális visszaélésekről. Idén a 6. hét témája a “beleegyezés”. A norvégiai általános iskolák több mint fele regisztrált a programban való részvételre.

A Keresztény Szülők Hálózata Facebook-csoporthoz csatlakozott keresztény szülők attól tartanak, hogy a tananyagok azt fogják sugallni a gyermekeiknek, hogy kettőnél sokkal több nem létezik.

"Olyan ideológiai nézetük van a nemekről, amely nem a természettudományban gyökerezik"

- mondja Peter Risholm, a csoport egyik moderátora.

Peter Risholm a Vart Land nevű lapnak azt nyilatkozta, hogy bár a beleegyezésről való tudás alapvető fontosságú a gyerekek számára, de a tanterv olyan részeket is tartalmaz, "amelyek olyan információkra is kiterjed, amelyekből a gyerekek nem feltétlenül profitálnak. A gyerekek egymásnak ellentmondó információkat kapnak arról, hogy mi a nemiség". Risholm különösen aggódik a tanároknak szóló oktatási anyag miatt. Ebben többek között az áll: "jó ötlet lehet, hogy az anyag használata előtt beszélgetést folytassanak a nemekről, így biztosak lehetnek abban, hogy minden diák tisztában van azzal, hogy a nemek nem csak lányokat és fiúkat jelentenek".

Emellett a kritika tárgyát képezi egy videót is, amely a tananyag része. A videó olyan helyzeteket mutat be, amelyekben beleegyezésre van szükség. Az egyik jelenetben két barát meztelen képet mutat egy harmadik személynek. Risholm szerint a képek pornográf jellegűek, és rámutat, hogy a pornó nézésének korhatára 18 év.

Svédországban, ahol a “6. hét” szintén ilyenkor van, az egyházak szívesen fogadják a gyerekeket, hogy beszélgessenek a szexről és az együttélésről. Egy bábaasszony tájékoztatja őket a téma fizikai oldalairól, az egyházi alkalmazottak pedig a szexualitással kapcsolatos érzelmekről beszélgetnek velük - mondta Ida Eklund, Höllviken egyházközségének papja a Dagen-nek. Eklund szerint a Svéd Egyház azután indította el a projektet, hogy a helyi iskolák megváltoztatták a szexuális felvilágosító tananyagukat.

(CNE)

Legfrissebb